Creëer ook een Zen interieur: 10 tips!
Woontrends Wooninspiratie Woonideeën

Creëer ook een Zen interieur: 10 tips!

Breng je huis en jezelf in balans met een Zen interieur! Wist je dat je interieur een belangrijke invloed heeft op je welbevinden? Zen komt uit het Boeddhisme en betekent aandacht voor het moment en zijn wie je werkelijk bent. Zen helpt je om weer in verbinding te komen met jezelf en je omgeving. Less is more. In een Zen interieur ligt de focus op eenvoud, licht en ruimte waardoor je een rustgevend geheel creëert.

In een Zen interieur zorg je voor eenheid. Westers design wordt gecombineerd met Oosterse invloeden. Je kiest je meubels bewust en je vindt er geen overdadige accessoires. De basis is rustig met lichte kleuren en natuurlijke, duurzame materialen. Zo breng je sfeer en sereniteit in huis. Hiervoor hoef je echt niet af te reizen naar het verre Oosten. Met onze 10 tips creëer jij ook een Zen interieur!

10 tips voor een Zen interieur

Zen draait om bewustzijn en ontspanning maar dit komt niet tot uiting in een druk en chaotisch interieur. Wel in een minimalistisch interieur met weinig meubels en minimale decoratie voor rust in huis. Een Zen interieur heeft lichte, rustgevende kleuren. Een mooie houten bijzettafel, een naturel vloerkleed van hennep en unieke accessoires komen in deze setting mooi tot zijn recht.

1. Minimalistisch

Een minimalistisch interieur geeft de rust en ruimte in huis waar je zo naar verlangt. Maak een bewuste meubelopstelling en kies een moderne en kwalitatieve bank in een neutrale kleur. Plaats de televisie en andere apparatuur vooral niet te opzichtig.

zen interieur

2. Veel licht

Zorg dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen komt en kies daarnaast alleen subtiele verlichting dus geen felle spotjes en te heldere verlichting. Kies bijvoorbeeld eens voor een mooie, sfeervolle lantaarn. Ook kun je brede, witte kaarsen branden, zo bespaar je meteen energie.

3. Groen

De natuur speelt een belangrijke rol in een Zen interieur dus planten horen er zeker bij maar overdrijf het niet. Bamboe staat, vanwege haar rustgevende uitstraling, centraal in een Zen inrichting. Bovendien is bamboe zeer duurzaam. Maar ook de aloë vera plant is rustgevend en dus heel geschikt voor de slaapkamer.

Lees ook eens ons artikel over planten voor de badkamer!

4. Natuurlijke materialen

Voor een natuurlijke uitstraling, zien we in een Zen interieur veel natuurlijke materialen zoals meubels van hout, rotan of riet en

zachte kussens en plaids van wol of katoen. Maar ook natuurlijke raamdecoratie zoals stoffen lamellen of houten rolgordijnen.

zen interieur

Lees ook eens ons artikel over een natuurlijke inrichting van de badkamer!

5. Neutrale en lichte kleuren

In een Zen interieur zorgen wit, beige en grijs voor rust. Kies deze rustgevende kleuren voor je woonkamer. Lichte muren zorgen voor ruimte. Gebruik liever slechts een enkele accentkleur zoals groen. Ook zien we aardetinten of enkele zwart wit accenten.

zen interieur

6. Oosterse accessoires

Beperk het aantal decoraties maar kies zorgvuldig en ga voor een aantal unieke objecten zoals één mooie Japanse lamp voor sfeer.

Of een mooie vaas, subtiel aardewerk of een Boeddhabeeld van natuursteen. De Oosterse stijl zien we veel in een Zen interieur.

7. Opruimen

Een Zen interieur begint met een opgeruimd huis dus geef weg, gooi weg of verkoop overbodige spullen. Zorg daarnaast voor voldoende, slimme opbergruimte. Berg alle kleine spulletjes op en werk kabels weg. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Helemaal Zen dus.

8. Kalme muziek

Kalme, meditatieve muziek zorgt voor een rustige geest en mag zeker niet ontbreken in een rustgevend interieur. Het kan zelfs je focus en productiviteit verhogen. Probeer het eens uit.

9. Rustgevende tuin

Laat je Zen interieur doorlopen in je tuin of balkon en maak naast een rustgevend interieur ook een rustgevende tuin. Kijk bijvoorbeeld voor Zen tuinideeën eens naar een Oosterse tuininrichting.

Lees ook eens ons artikel over relaxen in eigen tuin!

10. Feng shui

Tenslotte maak je een Zen inrichting compleet door Feng shui toe te passen in je interieur voor positieve energie, liefde en geluk. De Feng shui leer pas je toe in alle ruimtes waarbij de meubels zo geplaatst of verplaatst worden om optimale rust en een goede energiestroom te ervaren. In een volgend artikel geven we je tips om Feng shui toe te passen in elke ruimte van je huis!

Meer woonkamer inspiratie?

Ben je op zoek naar meer woonkamer inspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen onze artikelen: Wooninspiratie voor een open haard in huis, Chique interieur: 6x wooninspiratie, Modern interieur: strak & stijlvol wonen en Scandinavisch interieur: tover jouw huis helemaal om!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten