Creëer rust in huis met 7 praktische tips
Wonen Wooninspiratie Inrichting Woonideeën

Creëer rust in huis met 7 praktische tips

Heb jij ook zo’n behoefte aan rust in je huis? Het is ontzettend leuk om altijd bezig te zijn met je inrichting, maar hoe zorg je ervoor dat je thuis ook je rust vindt? Je woning is een plek waar je bijkomt na een drukke dag, waar je jezelf kunt zijn en mag ontspannen. Lees hieronder de 7 beste tips om rust te vinden in je interieur. Zo maak je van jouw woning de beste plek om te onthaasten.

1. Ontspanning zoeken

Ga wandelen, koken, sporten of iets anders dat jouw ontspanning geeft. Het klinkt misschien een beetje gek, maar om een goede start te maken met je huis begin je niet met opruimen. Eerst moet je ervoor zorgen dat je zelf ontspannen bent. Vanuit dat relaxte gevoel ga je in je woning aan de slag.

2. Begin klein

Voor het beste resultaat begin je met één ruimte. Ga dus niet gelijk je hele huis onder handen nemen, want dan rol je van de ene chaos in de andere. Grappig genoeg word je bij deze klus bewust van je eigen haast. Deze keer mag je het rustig aan doen en geduld hebben. Kies een ruimte waar je kunt oefenen met dit nieuwe woonproject. Ben je tevreden met het resultaat? Ga met de volgende kamer aan de slag!

3. Je spullen beoordelen

Heb je teveel spullen in de ruimte waar je rust wil? Waarschijnlijk wel. Als er dingen die je niet dagelijks gebruikt bijzitten, haal je deze weg. Doorgaans zijn er drie categorieën als het op onze spullen aankomt:

1. Je bewaart ze, maar gebruikt ze nooit (herinneringen en oude kleding bijvoorbeeld)

2. Je kunt ze niet wegdoen omdat je ze wel eens nodig hebt, bijvoorbeeld seizoenskleding of feestversiering

3. Altijd belangrijk, dit zijn noodzakelijke producten voor dagelijks gebruik. Denk aan toiletartikelen, kleding en voedsel

Breng de spullen die je bewaart maar nooit gebruikt naar de kringloop. Berg je herinneringen, souvenirs of andere dingen die belangrijk voor je zijn, op in transparante dozen. Deze dozen zet je op zolder, schuur, berging of in de kelder. Doe hetzelfde met seizoensartikelen en spullen die je af en toe gebruikt. Het is belangrijk dat je deze dozen op een plek neerzet waar je niet dagelijks komt.

Alles wat je iedere dag nodig hebt, zet je in de kamer en op de plek waar het thuishoort. In de ruimte die oorspronkelijk daarvoor bedoeld was. Kinderspeelgoed op de slaapkamer van de kinderen, boeken in de kamer waar je leest en persoonlijke papieren in de ruimte waar je je administratie bijhoudt. Dit geeft rust.

4. Breng kleur in balans

Zorg ervoor dat de kleur van de muren en meubels bij elkaar passen. Als je veel behoefte hebt aan rust, ga voor zachte aardetinten zoals roomwit, caramelbruin of zandbeige. Stem je meubels af op deze kleuren, dit zorgt voor veel rust in jouw woning.

Zijn jouw meubels echt een hele andere kleur? Zet de meubels in een andere kamer of kijk of je iets kunt ruilen in de kringloop! Wil je toch je eigen meubels houden? Pak een verfkwast en begin met schilderen! Het resultaat geeft ontzettend veel voldoening en uiteindelijk rust in je huis. Daarnaast heb je een super leuk element in je huis staan, waar je ook nog eens trots op kunt zijn!

Rust in huis Rust in huis

5. Kasten wegwerken

Weet je waarom de kastenwand al jaren populair is? Je ziet het verschil tussen een wand en een kast niet meer. Alles gaat naadloos in elkaar over en dat geeft rust. Zorg ervoor dat de kast uit dezelfde materialen bestaat als de vloer, muur of plafond. Het is dan ook heel stijlvol om het hout van je vloer over te laten lopen in je kastenwand. Of een strak witte muur te laten doorlopen in een rechte kastenwand die ook spierwit is. Dit zorgt voor een geheel in huis.

6. Breng de natuur in huis

Planten en bloemen zorgen voor ontspanning. De natuur brengt je terug bij jezelf. Lavendel, aloë en eucalyptus zijn eigentijdse sfeermakers die als vanzelfsprekend je woonkamer, slaapkamer en keuken rust geven. De geuren, kleuren en vormen van deze planten geven je huis een mindstyle boost.

Zorg er ook voor dat je genoeg groenblijvende planten in je tuin zet. In de winter is niks zo fijn als een paar struiken en planten die voor jou blijven groeien en het contact met de natuur levend houden.

Rust in huis gastblog

7. Doe het samen

Neem een moment in het weekend of bij het avondeten om met elkaar na te denken over wat je rustig maakt. Iedereen heeft baat bij ontspanning en het is veel leuker om samen aan de slag te gaan dan in je eentje een oase van rust te creëren. Zo’n brainstorm geeft sowieso goede ideeën, omdat je tot een richting komt die voor iedereen fijn is. Bovendien helpt het om je woning opgeruimd te houden als alle betrokkenen rekening met elkaar houden. Zo heb je samen het interieur in balans gebracht.

Dit artikel is geschreven door Didie Schackman, oprichter van Mindful Memo. Dit is het nieuwe platform voor bewust leven met de laatste inzichten en artikelen over eenvoudig geluk. Neem zeker eens een kijkje voor meer tips voor een rustgevende woning!

Meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Bekijk dan deze artikelen eens: Raamdecoratie inspiratie: ontdek wat bij jouw huis past! of bekijk het artikel een terugblik op de EXCELLENT woonbeurs: wat viel ons op?

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten