Schaduwtuin? Geen probleem met deze tuin ideeën!
Tuinideeën Seizoenen Planten

Schaduwtuin? Geen probleem met deze tuin ideeën!

Een schaduwtuin lastig? Dat valt best mee, als je maar weet welke planten en bloemen het goed doen in de schaduw. Dus heb jij een tuin op het noorden of een tuin die afgeschermd wordt van de zon door hoge gebouwen? Wij helpen je op weg met een paar handige tips. Lees verder om meer tuinideeën op te doen!

Schaduwplanten voor de schaduwtuin

Bij een schaduwtuin denk je misschien al snel aan mos en struiken, maar dat is helemaal niet nodig! Er zijn namelijk een heleboel prachtig bloeiende planten die het prima in de schaduw doen. denk aan:

 • Hosta's (hartlelie)

 • Clematis

 • Ooievaarsbek

 • Monnikskap

 • Gebroken hartje

 • Zeeuws knoopje

 • Herfstanemoon

 • Vingerhoedskruid

Creëer een mooie border met een mix van deze planten of kies er een paar uit en plaats deze in een pot. Natuurlijk kun je je tuin ook vullen met mooie bloeiende struiken zoals de Hortensia of de Rhododendron. Voeg tot slot nog een paar wintergroene planten toe om zo het hele jaar door te kunnen genieten van je tuin. Denk aan een siergras zoals Carex of de Schildvaren.

tuinideeën

Het terras in de schaduwtuin

Maar niet alleen de planten zijn belangrijk in een schaduwtuin. Je wil misschien ook wel een lekker plekje om te zitten. Creëer een mooi terras met verschillende materialen voor een sfeervolle tuin. Helaas werkt gras niet zo goed in een schaduwtuin, simpelweg omdat het veel zon nodig heeft. Maak een combinatie van een houten vlonder, tegels en/of grind voor een speels en sfeervol geheel.

Werk met verschillende hoogten om meer diepte en sfeer aan je tuin te geven. Maak bijvoorbeeld verhoogde plantenbakken of een verhoogd terras. Gebruik tuinverlichting om donkere hoekjes uit te lichten zodat je ook 's avonds kan genieten van je tuin.

Gezellige tuin

Tips voor de schaduwtuin

Nog een paar handige tips voor de schaduwtuin op een rijtje:

 1. Kies voor planten met verschillende kleuren bladeren om meer textuur en kleur aan je tuin te geven. Zo zijn er bladeren met duidelijke nerven, gladde bladeren, matte bladeren en glanzende bladeren in allerlei verschillende kleurtinten.

 2. Vul de donkerste hoekjes met planten met licht gekleurde bladeren om zo meer 'licht' te creëren.

 3. Wanneer je gaat shoppen voor planten zul je (bij een goede kweker) ontdekken dat alle schaduwplanten bij elkaar in de schaduw staan. Zo zie je gelijk de diversiteit aan planten en hoef je niet het hele tuincentrum te doorzoeken.

 4. Behalve een gebrek aan zonlicht is er ook vaak een gebrek aan water in de schaduwtuin (vooral tuinen op het noorden hebben hier last van). Zorg voor een goede sproei-installatie of geef je planten regelmatig water om er voor te zorgen dat ze niet dood gaan.

 5. Voeg regelmatig compost toe aan de bodem om een mulchlaag te creëren die het vocht langer vasthoudt.

Nog meer tuin ideeën?

Op zoek naar nog meer tuin ideeën? Kijk eens verder tussen onze tuin artikelen! We geven bijvoorbeeld ook een aantal handige tips voor de kleine tuin.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten