10 tuin ideeën voor een kleine tuin
Tuinideeën

10 tuin ideeën voor een kleine tuin

De beste tuin ideeën voor een kleine tuin vind je hier! Heb je een kleine stadstuin of is je tuin lang en smal? Geen nood! Met deze 10 tuin ideeen creëer je zo een ruimtelijk ogende tuin waar je in de zomer heerlijk van kunt genieten. Een kleine tuin betekent niet perse geen fijne tuin! Lees verder om te ontdekken hoe je van je kleine tuintje een paradijsje maakt.

1. Ga de hoogte in

Weinig ruimte in de breedte? Ga dan de hoogte in! Maak optimaal gebruik van alle ruimte die je hebt door ook verticaal te tuinieren. Op deze manier kun je meer planten in je tuin kwijt, maar creëer je optisch ook meer ruimte. Kies voor één of twee kleine bomen, bedek muren en schuttingen met klimplanten (zoals bijvoorbeeld een mooie roos of clematis) of zet een pergola neer. Je kunt ook een verticale kruidentuin beginnen. Hang een verticale plantenbak op en geniet van verse basilicum, peterselie en rozemarijn!

2. Ga voor een heg in plaats van een schutting

Een kleine tuin kan al snel als een doos voelen. Door (samen met je buren) te kiezen voor een heg in plaats van een schutting zorg je voor een minder opgesloten gevoel in je tuin. Daarnaast is een haag ook een mooi groen element in je tuin.

heg in een kleine tuin

3. Creëer diagonale lijnen

Door diagonale lijnen in je tuin te creëren zal je tuin dieper lijken. Probeer het tuinpad bijvoorbeeld schuin naar achter te laten lopen, waardoor je een diagonale kijkrichting in je tuin hebt. Nog een handige optische truc: maak het tuinpad achterin de tuin smaller. Hierdoor zal je tuin langer lijken.

4. Creëer hoogteverschil

Met hoogteverschil zal je tuin groter lijken. Hoogteverschil creëer je bijvoorbeeld met bomen, maar ook door een verhoogd terras aan te leggen of door te werken met verhoogde bloembakken. Door een vlonder achterin je tuin te leggen van één of twee treden hoog zal je tuin optisch groter lijken.

5. Geen plaats voor een border? Planten in potten

Is je tuin zo klein dat er eigenlijk geen plaats is voor een border? Ga dan voor planten in potten. Meerdere grote potten oogt rustiger dan een heleboel kleine potten. Wil je toch meerdere kleine potten gebruiken? Groepeer ze dan in plaats van ze los door de tuin heen te plaatsen. Je kunt natuurlijk ook een plantentrap of etagere gebruiken om de ruimte optimaal te benutten.

Planten in potten kleine tuin

6. Ga voor rust en regelmaat

Door een aantal elementen in je tuin te herhalen zal je tuin rustiger en ruimtelijker ogen. Bij een kleine tuin is het ook verstandig om voor een rustig kleurenpalet te gaan. Houd de basis groen en ga voor bloemen in een rustige kleur zoals bijvoorbeeld paars of wit. Maak bijvoorbeeld een paar vakken met daarin steeds dezelfde planten of zet een paar grote potten met daarin dezelfde planten neer.

7. Grote tegels

Gebruik grote tegels in een kleine tuin, hierdoor creëer je meer rust in je tuin en zal je tuin er groter uitzien.

8. Eén border in plaats van 2

Vaak hebben tuinen aan iedere kant een border. Wanneer je een kleine tuin hebt kan het mooier zijn om te kiezen voor een bredere border en het tuinpad aan de andere zijde van de tuin te laten lopen. Dit ziet er ruimtelijker uit dan twee kleine borders met daartussen een tuinpaadje.

9. Keuzes maken in de kleine tuin

Bij een kleine tuin draait alles om keuzes maken. Niet twee terrassen maar één en niet een eettafel én een loungehoek. Door keuzes te maken creëer je meer rust en hierdoor oogt je tuin ruimtelijker. Bedenk wat jij het belangrijkste vind. Wil je loungen in de zon of vind je het belangrijker om uitgebreid te tafelen in de tuin?

10. Verlichting in een kleine tuin

Zorg voor licht in je tuin. Door donkere hoekjes uit te lichten zal je tuin groter lijken. Maar ook door grote bomen en struiken te snoeien zal je tuin lichter worden en groter lijken.

Verlichting in een kleine tuin

Nog meer tuin ideeën?

Ben je op zoek naar nog meer tuin ideeën? Met de tuin kun je oneindig variëren!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten