Zonnepanelen informatie: lees hier alles wat je moet weten
Wonen Wooninspiratie Woonideeën

Zonnepanelen informatie: lees hier alles wat je moet weten

De term ‘zonnepanelen’ zal jou vast nog niet zijn ontgaan. We horen niet alleen steeds meer over zonnepanelen, we zien ze ook steeds meer. Over het algemeen weet iedereen dat je met zonnepanelen energie bespaard, maar wat houdt het nou nog meer in? Een aantal jaar geleden waren zonnepanelen nog erg duur, terwijl de prijs hiervoor de afgelopen jaren erg is gedaald. Zit jij eraan te denken om zonnepanelen aan te schaffen of ben je gewoon nieuwsgierig wat het allemaal precies inhoud? Lees dan snel verder en ontdek allerlei zonnepanelen informatie.

Wat zijn zonnepanelen eigenlijk?

Heel kort gezegd bevatten zonnepanelen zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. De energie die hieruit vrijkomt kan worden losgelaten op de hierop aangesloten apparaten. De zonne-energie die op deze wijze wordt opgevangen is duurzame energie. Zonnepanelen zijn niet alleen heel geschikt voor op huizen of kantoren, de panelen worden zelfs gebruikt in de ruimtevaart of in de woestijn. Zo kan er in een afgelegen gebied toch energie worden opgewekt, hoe bijzonder is dat?

Ben je op zoek naar meer informatie over zonnepanelen? Kijk dan eens op de website Zonnepanelen.net en kom alles te weten over deze duurzame manier van energie opwekken.

zonnepanelen informatie

Waar zijn zonnepanelen precies goed voor?

Zoals we net al lazen zetten zonnepanelen (de zonnecellen in deze panelen) het daglicht om naar elektriciteit. Allereerst is dit proces dus duurzaam, de zon gaat immers niet voor niets op. Je bent dus bewust bezig en je vermindert de CO2 voetafdruk van jouw huishouden. Om een duidelijk beeld te vormen van deze kleinere voetafdruk: in vergelijking met kolen of gas in de CO2-uitstoot van zonne-energie zo’n 10-30 keer zo laag.

Naast het duurzame aspect aan zonnepanelen is het ook financieel een verstandige stap op langer termijn. Wil jij zonnepanelen laten aanleggen? Wees jezelf er dan bewust van dat het een termijn investering is. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit/energie in huis waardoor je minder afhankelijk bent van je huidige energieleverancier waar je veel geld voor betaald. Een deel van dit geld bespaar je dus.

Naast deze directe financiële voordelen voor de portemonnee zijn zonnepanelen ook al snel een meerwaarde voor jouw huis. Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen wordt jouw woning automatisch duurzamer, wat weer aantrekkelijk is voor potentiële kopers.

zonnepanelen zon

Wat kosten zonnepanelen en hoe zit dit met subsidies?

De kosten van de zonnepanelen zijn afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Een aantal basis factoren die o.a. meewegen zijn: aantal personen in huis, grootte van het huis, het merk van de zonnepanelen, plat- of schuin dak.

Een voorbeeld:

Wanneer je bijvoorbeeld met een gezin van 4 personen in huis woont, heb je gemiddeld 18 zonnepanelen nodig. De prijs hiervoor is circa €7.700. Het voordeel is echter dat je de betaalde btw mag terugvragen aan de belasting. Er zijn tegenwoordig geen subsidies meer voor zonnepanelen, dus wordt dit gezien als een soort vorm van een subsidie. Dit betekent dus dat je 21% mag terugvragen, waardoor je uiteindelijk €6.363 kwijt bent voor de zonnepanelen.

zonnepanelen langs de weg

Zonnepanelen informatie: de terugverdientijd

In het bovenstaande voorbeeld lieten we gemiddeld 18 zonnepanelen aanleggen. De terugverdientijd hiervoor is gemiddeld 6,8 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de totale aanschafwaarde van de zonnepanelen, de actuele stroomprijs (wat zou je normaal betalen voor de energie?) en de levensduur van de panelen. De gemiddelde levensduur van de zonnepanelen is vrij hoog, namelijk gemiddeld 25 jaar.

Op zoek naar meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: Slaapkamer ideeën: een duurzaam interieur, 6x Herfst interieur ideeën: warm, duurzaam en persoonlijk! en Duurzaam leven dus een duurzame inrichting!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten