Duurzaam wonen: 4 tips en ideeën
Wonen Wooninspiratie Duurzaam Energie

Duurzaam wonen: 4 tips en ideeën

Wil jij duurzaam wonen? Om goed te zorgen voor onze planeet zullen we soms een stapje terug moeten doen in het verbruik van energie, afval, brandstof en nog veel meer broeiende effecten. Je kunt op veel verschillende manieren rekening houden met het milieu en dit hoeft helemaal niet veel tijd/geld te kosten. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van afval, de fiets pakken i.p.v. de auto en papieren tasjes gebruiken i.p.v. kartonnen tasjes. Thuis kun je ook een aantal aanpassingen doen waardoor jouw woning een stuk duurzamer wordt, en dit is vaak ook nog eens goed voor de portemonnee! Ben jij benieuwd wat jij kunt doen voor een duurzamer huis?

1. Windvangers van Green Choice

Windvangers van Green Choice is een concept waarmee je investeert in een deel van een windmolen, die daadwerkelijk in Nederland staat. Deze windmolens staan namelijk aan het Hartelkanaal.

Je kunt je eigen “stukje windmolen” kopen door jouw jaarlijkse kosten vooruit te betalen, waardoor je korting krijgt en jezelf beschermt tegen mogelijke prijsstijgingen. De windmolen levert gegarandeerd 125kWh per jaar op. In Nederland hebben we veel winderige dagen, en mocht het nou harder waaien dan gemiddeld, dan wordt die meerwaarde ook nog eens verdeeld onder de gebruikers. Met de windvangers van Green Choice kun je dus zelf windenergie opwekken!

Hierdoor lever je met jouw eigen stukje windmolen een bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Daarnaast is het ook nog eens voordelig voor de portemonnee.

Duurzaam wonen

2. Duurzaam wonen: isoleer je woning van binnen en buiten

Duurzaam wonen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, je kunt namelijk met een aantal simpele tips al een groot verschil maken. Binnen in huis kun je bijvoorbeeld al snel energie besparen door kieren en tochtgaten te dichten. Door deze gleuven/gaten komt vaak veel koude lucht naar binnen, waardoor men nog meer warmte gaat stoken.

Het plaatsen van bomen rondom het huis kan ook bijdragen aan een duurzamere uitstoot en een lagere energierekening. Bomen zijn namelijk een natuurlijke thermostaat en helpen mee aan een betere isolatie van jouw huis. In de zomer zorgen de bladeren van de boom er namelijk voor dat het huis lekker koel blijft en in de winter zorgen de kale takken ervoor dat de zon rechtstreeks op het huis schijnt.

duurzaam huis

3. Vervang de cv-ketel

Duurzaam wonen vergt soms ook een grotere investering. Maar deze investering, is een investering in de toekomst. Door de cv-ketel te vervangen voor een nieuwe en zuinige cv-ketel bespaar je als snel op de verwarming. Wanneer je nog duurzamer wil worden, kun je ook kiezen voor een warmtepomp. Hiermee kun je stoken zonder enig gasgebruik, je kunt zelf je gasaansluiting opzeggen, waarmee je veel vaste kosten bespaard. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp, deze is goedkoper in aanschaf en te combineren met je bestaande HR-cv-ketel. Duurzaam wonen is dus niet alleen positief voor het milieu, maar ook voor jezelf.

4. Reduceer je energieverbruik

Duurzaam wonen kost soms net iets meer tijd en energie vanuit jezelf. Om dagelijks bewust te zijn van energieverbruik, afval, waterverspilling en het gebruik van plastic kun je al veel doen. Wanneer deze punten in je systeem zitten, zal je merken dat je al een stuk duurzamer bent dan voorheen. Samen zullen we moeten zorgen voor onze wereld. En dat wil iedereen, toch?

Meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: Slaapkamer ideeën: een duurzaam interieur, Duurzaam wonen zonder gas, 6x Herfst interieur ideeën: warm, duurzaam en persoonlijk! en Duurzaam leven dus een duurzame inrichting!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten