Duurzaam wonen zonder gas

Met het oog op een gasloze toekomst willen steeds meer mensen duurzaam wonen. Dat is niet alleen voor het milieu een slimme keuze, want er wordt flink wat CO2-uitstoot mee bespaard, ook je energierekening is erbij gebaat. Om je huis helemaal klaar te maken voor gasloos wonen, zul je je woning waarschijnlijk op een aantal punten aan moeten passen. Dat hoeven niet altijd grote veranderingen of investeringen te zijn, want alle beetjes helpen. We noemen hieronder graag een aantal manieren om duurzaam wonen zonder gas mogelijk te maken.

Koken zonder gas

Vroeger kookte iedereen op gas, tegenwoordig wordt elektrisch koken steeds populairder. Hiervoor heb je de keuze uit een inductie kookplaat of een keramische kookplaat. Een inductie kookplaat is het zuinigst. Deze kookplaat koelt en warmt, in tegenstelling tot een keramische kookplaat, snel af en snel op. Dat betekent ook dat je je eten goed in de gaten moet houden, omdat het snel kan gaan! Een keramische kookplaat doet er langer over en blijft ook nog even warm als je de pannen eraf haalt. Is de kookplaat afgekoeld? Dan zijn beiden eenvoudig schoon te houden. Een bijkomend voordeel!

Warmtepomp

Naast koken op gas verbruik je uiteraard veel gas bij het verwarmen van je huis. Wil je niet langer verwarmen met gas? Dan kun je je cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Wanneer je voor een volledig elektrische warmtepomp kiest (en elektrisch koken), heb je geen gas meer nodig en zou je je woning zelfs af kunnen laten sluiten van het gasnet. Een volledig elektrische warmtepomp is niet altijd mogelijk. Je huis moet hiervoor voldoende geïsoleerd zijn. Is dat niet zo, dan is een hybride warmtepomp een optie. Deze werkt met je huidige cv-ketel samen. De cv-ketel springt enkel bij als het buiten te koud is en de warmtepomp alleen niet voldoende is om je huis goed te verwarmen.

Je kunt er ook voor kiezen eerst de isolatie van je woning te verbeteren, zodat je daarna alsnog voor een volledig elektrische warmtepomp kunt kiezen. Je wooncomfort verbetert er niet alleen van, je energierekening wordt er ook lager van omdat je niet langer warmte verliest. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en dubbel glas kun je eenvoudig (laten) aanbrengen om je huis optimaal te isoleren.

Gasloos wonen

Meer mogelijkheden

Naast bovenstaande aanpassingen die duurzaam wonen zonder gas mogelijk maken, kun je ook op andere manieren vriendelijk zijn voor je energierekening. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, waarmee je (een gedeelte van) je energieverbruik zelf op kunt wekken. Of misschien zelfs wel meer! Pak je het liever wat rustiger aan? Kijk dan eens of je elektrische apparaten of lampen in huis hebt die veel energie verbruiken. Dankzij steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn de nieuwste apparaten en lampen alweer vele malen zuiniger dan oudere varianten. Energielabel A+++ en led lampen zijn op dit moment het zuinigst.

Vergeet daarnaast niet je te verdiepen in de mogelijkheden voor subsidie! Denk hierbij aan subsidies die gemeenten verstrekken en de landelijke (ISDE) subsidie voor duurzame investeringen. Zo heb je je investeringen nog sneller terugverdiend!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten