Wil je meer warmte in een industriële woonkamer? Kies voor hout!
Meubels Woonkamer inspiratie Wooninspiratie Woonideeën Industrieel interieur

Wil je meer warmte in een industriële woonkamer? Kies voor hout!

Ben jij stiekem ook al tijden verliefd op het stoere en robuuste karakter van een industrieel interieur? En wil je zelf al tijden een industriële woonkamer creëren, maar word je tegengehouden omdat je de industriële stijl toch altijd wat koud en kil aan vindt voelen? Lees dan snel verder, want wij geven je verschillende tips om warmte toe te voegen aan een industrieel interieur.

De industriële woonstijl is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Begrijpelijk, want deze stijl is heel mooi en oogt erg modern. Het vinden van de juiste balans tussen stoer, robuust en warm kan in een industrieel interieur echter knap lastig zijn. In dit artikel lees je meer over het vinden van deze balans! Lees verder om een heleboel woonkamer inspiratie op te doen.

Warmte in een industriële woonkamer: hoe zorg je hiervoor?

De grootste inspiratiebron binnen de industriële woonstijl is de fabrieksarchitectuur van de 19e en 20ste eeuw. Kenmerkend aan deze stijl zijn de grote, open ruimtes die door het combineren van verschillende materialen een stoer en vooral ruw karakter krijgen. Wat naast dit stoere en ruwe karakter opvalt, is de functionaliteit van de ruimtes en materialen. Die speelt een dominante rol binnen een industrieel interieur. Je zult dan ook niet vaak spullen vinden die enkel een decoratieve functie hebben.

Materialen die veel gebruikt worden in een industriële woonkamer zijn onder andere beton, baksteen, staal en leer. Deze materialen geven de ruimte het karakteristieke gevoel dat hoort bij een industriële woonkamer. Hoewel bovenstaande materialen vaak voor een prachtig samenspel zorgen, hebben ze ook één nadeel. In combinatie kunnen ze een ruimte namelijk een koud en kil uiterlijk geven. En dat is natuurlijk niet wat je wilt voor je woonkamer. Deze ruimte moet stoer zijn, maar vooral veel warmte uitstralen. Het moet een fijne en sfeervolle plek zijn om je vrije uren in door te brengen en om mensen in uit te nodigen.

industriele kamer

Gelukkig is er één materiaal dat uitstekend past binnen een industrieel interieur en bovendien ook nog eens erg veel warmte uitstraalt. We hebben het natuurlijk over hout. Binnen de industriële woonstijl zijn vooral onbehandeld en ruw hout favoriet. Het karakteristieke uiterlijk van hout dat gevormd wordt door scheuren, knoesten en nerven past immers goed bij het stoere karakter van een industriële woonkamer.

Ben jij benieuwd hoe je hout kunt verwerken in jouw woonkamer? Je leest het hieronder!

Zo verwerk je hout in een industriële woonkamer

Hout is een materiaal dat je op tientallen manieren in een interieur kunt verwerken. Je kunt natuurlijk kiezen voor mooie houten meubels, maar je kunt het ook verwerken in de fundamenten van je woonkamer. We hebben hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

1. Een stoere tafel voor het hele gezin

Vind maar eens een tafel die past binnen een industriële woonkamer. Een hele uitdaging. Veel tafels zijn net niet geschikt, omdat ze bijvoorbeeld te lieflijk zijn of omdat ze bewerkt en behandeld zijn. Daarnaast vallen er ook veel tafels af omdat deze net niet binnen het gewenste kleurenpalet vallen.

Tafels die altijd goed binnen een industriële woonkamer passen, zijn tropisch hardhouten boomstamtafels. Bijzonder aan deze tafels is dat ze een erg robuuste en vooral karakteristieke look hebben die uitstekend past binnen een industriële woonkamer.

Zeker als het hout van de tafel nog onbehandeld is, heb je de perfecte tafel voor in een industriële woonkamer gevonden. Voeg een mooi stalen of gietijzeren onderstel toe voor het perfecte, industriële plaatje.

Tip: Naast een houten eettafel kun je natuurlijk ook kiezen voor een houten salontafel of voor een houten bijzettafel.

2. Een warme ondergrond

Deze tweede manier van hout verwerken in je industriële woonkamer is misschien een beetje een inkoppertje. Hout is een prima materiaal voor het maken van een vloer. Niet alleen voeg je op deze manier ontzettend veel karakter toe aan je woonkamer, maar je ruimte straalt ook direct veel warmte en sfeer uit.

Wat betreft het uiterlijk van je vloer is er, als je kiest voor hout, voor ieder wat wils. Hout is er namelijk in tientallen kleuren. Zo heb je houtsoorten die een mooie donkerbruine kleur hebben, maar kun je ook kiezen voor houten vloeren met een lichtere kleur. Er is zelfs een houtsoort die eigenlijk én niet licht én niet donker is. Hout afkomstig van de Raintree zit bijvoorbeeld precies tussen de lichte en de donkere tinten in. Dit hout wordt ook wel suarhout genoemd.

3. De muur als blikvanger

Naast een houten vloer kun je er ook voor kiezen om hout te gebruiken op de muur. Hierdoor ontstaat een prachtige feature wall, oftewel een blikvanger. Hoe jij je muur met hout bekleed, is afhankelijk van je eigen smaak. Zo kun je ervoor kiezen om een houten kunstwerk te maken, maar je kunt ook simpelweg de hele muur voorzien van houten panelen. Hierdoor ontstaat het chalet-achtige gevoel. Wil je liever geen hout tegen de muur? Kies dan voor een robuuste, stenen muur!

Door de juiste combinatie van materialen behoud je echter het robuuste tintje dat zo belangrijk is binnen een industriële woonkamer.

industriele woonkamer

4. Een houten constructie

Als je echt geluk hebt, zijn er verschillende constructieve elementen in jouw industriële woonkamer te zien. Je kunt hierbij denken aan mooie, robuuste verwarmingsbuizen of opvallende waterleidingen, maar ook aan karakteristieke, houten steunbalken. Vooral bij de wat oudere huizen zijn deze nog goed zichtbaar.

Zeker als deze steunbalken in hun originele staat zijn en knoesten of kleine scheuren nog duidelijk zichtbaar zijn, voegen ze erg veel sfeer en warmte toe aan jouw woonkamer. Hierdoor ontstaat een uniek geheel waar de meeste liefhebbers van een industrieel interieur alleen maar van kunnen dromen.

5. De open ruimtes afsluiten

Een industrieel interieur kenmerkt zich door grote, open ruimtes. Dit wil echter niet zeggen dat er geen deuren mogen zijn. Juist niet! Wel is het natuurlijk het mooist als de deuren passen bij de industriële stijl die je in de woonkamer neer probeert te zetten. Veel van de standaard deuren lijken hier echter niet helemaal bij te passen. Welke deuren wel geschikt zijn?

Wat dacht je van mooie, robuuste houten schuifdeuren? Deze geven niet alleen een heel ruimtelijk beeld, maar zorgen ook voor een stoere touch. Je kunt de houten deuren in hun natuurlijke kleuren laten, maar je kunt er ook voor kiezen om de deuren te beitsen met semi-transparante beits. Hierdoor behoudt je het natuurlijke karakter van het hout, maar krijgen de deuren wel een bijzonderdere kleur. Er ontstaat zo dus een uniek geheel!

6. Verwerk hout in meubels

We hebben je net al verteld dat hout een prima materiaal is voor een mooie eet- of salontafel. Maar je kunt veel meer met hout. Het is namelijk ook een prima materiaal om te verwerken in bijvoorbeeld een kast. Een stalen stellingkast met houten planken is naast een houten tafel hét meubelstuk dat niet mag ontbreken in een industriële woonkamer. Het leuke aan dit soort kasten is het open karakter dat ze hebben. Hoewel ze er massief en robuust uitzien, maken ze de ruimte waarin ze staan niet kleiner of compacter.

7. De puntjes op de i

De laatste manier van hout verwerken in een industriële woonkamer is door het toevoegen van de juiste accessoires. Kies je voor houten accessoires dan voeg je naast sfeer dus ook warmte toe. Een voorbeeld van een houten accessoires is een mooie houten bloempot of vaas. Door hier grote planten in te zetten, maak je een duidelijk statement. Voorbeelden van planten die passen bij de industriële look zijn onder andere de aloë vera of een prachtige cactus.

Naast houten vazen kun je ook een houten opbergblok, een decoratieve ladder of een houten boomwortelschijf toevoegen aan je interieur. Op zo’n massief houten boomwortelschijf kun je vervolgens weer een aantal andere, kleinere accessoires plaatsen. Prachtig!

Vind je het moeilijk om echte houten accessoires te vinden die passen binnen jouw interieurstijl? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van accessoires met een hout look. Hoewel deze niet echt van hout zijn, zorgen ze wel voor het warme gevoel dat hout teweegbrengt.

Tip: Het toevoegen van accessoires is leuk, maar binnen een industrieel interieur geldt vaak de regel less is more. Een paar opvallende en goed gekozen accessoires is dus beter dan tientallen kleine prulletjes die nauwelijks een verhaal vertellen.

De perfecte balans tussen industrieel en warm

Warmte toevoegen aan een industriële woonkamer lijkt in theorie moeilijk. In de praktijk blijkt dit echter wel mee te vallen. Hout is een materiaal dat je op diverse manieren kunt gebruiken. En welke manier je ook kiest, het zorgt altijd voor de nodige warmte. Bovendien past hout vrijwel altijd binnen een industriële woonkamer. Dit kan dus haast niet missen!

Op welke manier heb jij hout in je industriële woonkamer verwerkt? En heeft dit voor extra warmte gezorgd?

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten