Veilig en verantwoord stoken: hoe doe je dat?
Wonen Wooninspiratie Woonideeën

Veilig en verantwoord stoken: hoe doe je dat?

Heb jij thuis een kachel? Dan draait deze op koude dagen ongetwijfeld overuren. Logisch, want met een kachel kun je een aangename temperatuur creëren in jouw woning. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er ook een aantal risico’s zitten aan een kachel. Zo kan er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand ontstaan, en dit wil je natuurlijk niet meemaken. Daarom is het van belang om veilig en verantwoord te stoken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven jou 3 handige tips die zeker van pas komen!

1. Gebruik droog hout

Beschik jij over een houtkachel? Dan raden wij je aan om uitsluitend te stoken met droog hout. Ten eerste brandt droog hout een stuk beter dan nat hout, waardoor het sneller warm is in huis. Dit is echter niet de voornaamste reden om droog hout te gebruiken. Bij de verbranding van nat hout komt namelijk aanzienlijk meer rook vrij dan bij droog hout. Hierdoor kan zich creosoot af gaan zetten aan de binnenkant van jouw rookkanaal. Indien deze creosoot een te hoge temperatuur bereikt, kan dit goedje in brand vliegen. En dat is vrij makkelijk bij het gebruik van een kachel.

Wat het gevolg is van brandend creosoot? Juist, een schoorsteenbrand. Laat hout daarom altijd eerst lange tijd drogen voor jij het gaat verbranden in jouw houtkachel.

Open haard roomdivider openhaard

2. Zorg voor een schone schoorsteen

Maak jij geregeld gebruik van jouw kachel? Dan raden wij je aan om jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te vegen. Dit is namelijk ontzettend belangrijk om veilig en verantwoord te kunnen stoken. Toch vergeten veel mensen hun schoorsteen jaarlijks te vegen. Hierdoor is het risico op een schoorsteenbrand natuurlijk alleen maar groter.

Wil jij veilig en verantwoord stoken? Laat jouw schoorsteen in dat geval vegen door een schoorsteenveger. Dit kost je inderdaad geld, maar je weet zo wel zeker dat jouw schoorsteen juist geveegd wordt. Een schoorsteenveger weet namelijk precies wat hij moet doen om jouw schoorsteen voldoende schoon te maken. Bovendien beschikt hij over speciale gereedschappen. Hierdoor is het voor hem een eitje om jouw schoorsteen te vegen.

openhaard

3. Denk aan het weer

Gebruik jij jouw kachel in alle weersomstandigheden? Dat is niet bepaald verstandig. Uiteraard is het niet slim om een kachel aan te steken in periodes van langdurige droogte. Er kunnen namelijk vonkjes ontsnappen via jouw rookkanaal. Op droge dagen kan dit een grote (natuur)brand veroorzaken.

Daarnaast is het niet slim om te stoken op dagen zonder wind en als het mistig is. De rook die vrijkomt kan hierdoor niet wegwaaien en dat kan voor overlast zorgen. Niet alleen in jouw eigen woning, maar ook in de directe omgeving. Laat jouw kachel bij dit soort weersomstandigheden dan ook uit staan. Jouw omgeving heeft zo geen last van de rook en bovendien kun jij zo ook geen buitenbrand veroorzaken. Om veilig en verantwoord te stoken moet je het weer dus ook in de gaten houden!

verwarmingselement

Meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: Keuken inspiratie: trends en ideeën, Mooie slaapkamer ideeën: 4x inspiratie, Scandinavisch interieur: 5x originele woonideeën en 5x interieur ideeën: ontdek ze nu bij Woonblog

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten