Welke soort kettingzaag heb ik nodig?
Klussen

Welke soort kettingzaag heb ik nodig?

Je staat op het punt om een nieuwe kettingzaag te kopen, maar welke moet je nu hebben? In dit artikel helpen we je met het uitzoeken van de geschikte kettingzaag voor jouw klus.

Elektrisch, benzine of accu?

Allereerst is het belangrijk om te kiezen tussen een van de drie soorten kettingzagen: elektrisch, benzine of accu. Hieronder hebben we de drie soorten kettingzagen inclusief voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Benzine

Benzine is de meest traditionele kettingzaag en heeft veel kracht, maar maakt ook veel geluid. Een benzine kettingzaag is het best voor wat grotere projecten en is daarom ook wel geliefd bij veel hoveniers. Het nadeel aan een benzine kettingzaag is namelijk dat het best wel wat onderhoud vereist. Niet erg praktisch dus als het maar voor een klein project is.

Elektrisch

Daarnaast is er nog de elektrische kettingzaag, deze vereist weinig onderhoud en maakt ook minder geluid dan een benzine kettingzaag. Over het algemeen zijn elektrische kettingzagen wat lichter en makkelijker om op te starten dan benzine kettingzagen. Elektrische kettingzagen zijn meestal alleen geschikt voor kleinere projecten, zoals het snoeien van struiken en heggen, maar niet om een hele boom mee om te zagen.

Accu

Ten slotte is er nog een kettingzaag met accu, deze is echt alleen geschikt voor de kleinere projecten. Van de drie soorten heeft een kettingzaag met accu wel echt de minste kracht. Je hebt echter wel een groot voordeel: je kunt de kettingzaag gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Het nadeel is dat je hier ook voor betaalt. Een kettingzaag met accu is dus relatief duur, maar je krijgt er veel gemak voor terug.

Waar moet je op letten?

Een kettingzaag kopen kan best een uitdaging blijken. Er zijn daarom een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst hoe is de veiligheid van het apparaat? Een goed beveiligde kettingzaag heeft een startvergrendeling en een veiligheidsschakelaar. De veiligheidsschakelaar zorgt ervoor dat de motor uitgeschakeld wordt wanneer je de kettingzaag loslaat.

Vervolgens is het handig om te kijken welk vermogen jouw kettingzaag nodig heeft. Als het voor kleinere projecten is, dan is een lager vermogen vaak al prima. Het vermogen wordt meestal uitgedrukt in K, KW of V. Soms staat er ook Ah, wat de ampère per uur aangeeft. Bij een machine met accu, geeft dit aan hoe lang je ermee kunt doen.

Nog een handige tip: ga altijd voor een kettingzaag met automatische kettingspanner. Zo staat jouw kettingzaag altijd op de juiste spanning en hoef je niet zelf met gereedschap aan de slag.

Hoeveel geld wil je er aan uitgeven?

Een goede kettingzaag kost wat. Vaak is een kwalitatief goede kettingzaag nou eenmaal wat duurder. Maar als het goed is, heb je hier vaak veel langer plezier van. Als je de kettingzaag maar even hoeft te gebruiken en dit meestal voor kleine projecten is, dan is een goedkopere variant ook prima.

Meer tips voor jouw tuin?

Wil je meer tuinideeën opdoen? Lees dan ook eens deze blogartikelen over het inrichten van jouw tuin: Welke tuinset past bij jou? of Hoe richt je een onderhoudsvriendelijke tuin in?.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten