Hoe richt je een onderhoudsvriendelijke tuin in?
Tuinideeën

Hoe richt je een onderhoudsvriendelijke tuin in?

Heb je geen tijd of zin om het hele jaar door werkzaamheden in de tuin uit te voeren? Dan is een onderhoudsvriendelijke tuin misschien wel iets voor jou! Deze soort tuin heeft weinig aandacht nodig en ziet er het hele jaar door mooi uit. Benieuwd hoe je jouw tuin op een onderhoudsvriendelijke manier inricht? Lees dan verder!

De bestrating van de tuin

We weten allemaal hoe vervelend het is om de voegen tussen de tegels schoon te moeten maken en de algen van de tegels te verwijderen. In een onderhoudsvriendelijke tuin is dit niet geheel te voorkomen, maar je kunt wel rekening houden met de keuze van je bestrating.

Kies bijvoorbeeld voor grote tegels in plaats van kleine tegels. Hierdoor heb je minder voegen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het water goed afgevoerd kan worden. Anders behoud je het probleem van algaanslag op je tegels. Naast de bestrating zou je er ook voor kunnen kiezen om een deel van de tuin met grind aan te leggen. Dit vereist in het begin misschien wat meer werk, maar na een tijdje hoef je alleen af en toe nog eens te harken. Vergeet bij de aanleg niet om worteldoek onder het grind te leggen!

Kies de juiste planten uit

Het uitzoeken van de juiste planten is erg belangrijk. Zo zijn bodembedekkers en groenblijvers erg geliefd in een onderhoudsvrije tuin. Bodembedekkers zijn planten die laag uitgroeien en onkruid geen kans geven om te groeien. Hierdoor hoef je aan onderhoud niet veel te doen.

tuinideeën

Groenblijvers zijn ook een goed alternatief omdat ze, zoals de naam al zegt, het hele jaar door groen blijven. Deze planten verliezen weinig bladeren en geven jouw tuin ook in de winter een leuk kleurtje. Ben je op zoek naar helemaal onderhoudsvrij? Kies dan voor kunstplanten. Hier hoef je helemaal niks aan te doen en ze geven het hele jaar door een vrolijke sfeer aan je tuin.

Het gazon

Het is zelfs in een onderhoudsvriendelijke tuin mogelijk om een gazon aan te leggen. Het is dan het handigst om voor een kunstgrasmat te gaan, omdat je hier voor de rest niks meer aan hoeft te doen. Echt gras moet namelijk gemaaid en bemest worden en kost het hele jaar door veel tijd. Bovendien kunnen ze kunstgras tegenwoordig al zo goed namaken dat je het verschil bijna niet meer ziet. Kunstgras is dus een echte aanrader als je jouw tuin op een onderhoudsvriendelijke manier wilt inrichten.

Tuin ideeën

Don’t: Potten

Het lijkt altijd zo’n makkelijke optie en ziet er ook erg leuk uit, maar potplanten kosten vaak toch meer tijd en werk dan in eerste instantie gedacht wordt. Zo moet je ze vaker water geven en moet de grond goed bemest worden. Sommige planten moeten bovendien tussendoor ook wel eens overgepot worden. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen om minder vaak deze klusjes uit te hoeven voeren, maar anders kun je potten beter vermijden.

Meer wooninspiratie opdoen?

Wil je na dit artikel meer inspiratie opdoen om jouw tuin verder in te richten? Lees dan eens de volgende blog artikelen hierover: Welke tuinset past bij jou? of Tips om jouw tuin nieuw leven in te blazen.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten