Vergeet je hout niet te beschermen!
Wonen Tuinideeën Wooninspiratie Woonideeën

Vergeet je hout niet te beschermen!

Bijna iedereen heeft wel hout in de tuin. Een hekje, schutting, overkapping, afscheiding, terras, tuinhuis of noem maar op. Mooi en een goede keus! Maar je wilt natuurlijk ook dat dit hout mooi en goed blijft. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over het behandelen van het hout.

Verven die handel!

De beste bescherming kun je het hout bieden door over te gaan op behandeling met een beits of een olie. Deze producten zorgen ervoor dat het hout niet lelijk vergrijst en kunnen tegelijkertijd bescherming bieden tegen vocht en dergelijke problemen. Door vocht kan rot ontstaan en kunnen er schimmels in en op het hout komen. Tuinbeits en olie voorkomen dit. Naast een goede bescherming, heb je dan ook nog de mogelijkheid om het hout een mooie kleur te geven. Beide producten zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren!

Een populaire kleur is zwart. Wilt je graag dekkend gekleurd hout? Dan kun je voor de maximale bescherming het beste de superdekkende tuinbeits van Beitz gebruiken. Deze is naast zwart ook te verkrijgen in andere kleuren. Wil je een transparante kleur? Dan kun je keizen uit vele transparante beitsen of een goede houtolie. Bijvoorbeeld van het merk Woca of Hermadix.

Denk na bij montage!

Ook bij het monteren kun je rekening houden met het beschermen van je hout. Zo is het handig om roestbestendige schroeven en spijkers te gebruiken. Ook is het slim om het hout nooit in direct contact te laten komen met de grond. Dit kan namelijk de kans op houtrot enorm vergroten. Het gebruik van goede betonpoeren kunnen hier bijvoorbeeld handig bij zijn. Ben je toch van plan om hout in de grond te plaatsen? Gebruik dan teer om de onderkant te beschermen. Hier zijn speciale teerverven voor op de markt.

Onderhoud

Wanneer je de eerste keer het hout hebt behandeld en het hout op een verstandige manier hebt gemonteerd, ben je nog niet klaar. Onderhoud is namelijk ook erg belangrijk. Zo is het handig om regelmatig het hout te reinigen. Bij een vlonder bijvoorbeeld, is het van belang om regelmatig te vegen. Houdt het hout dus goed schoon! Ook is het belangrijk om regelmatig de beits of olie te verversen. Bij beits hoeft dit minder vaak dan bij olie. Oliën dienen meestal eens in de 8 tot 24 maanden aangebracht te worden. Beits kan verschillen van 2 tot 10 jaren. Dit staat meestal vermeld op de verpakking. Echter verschilt het ook enorm per klus.

Meer tuin ideeën?

Ben je op zoek naar meer tuin ideeën? Neem ook eens een kijkje tussen de artikelen: Achtertuin ideeën: trendy en relaxed, 5 voordelen van een buitendouche | tuin ideeën, Welke tuinmeubels zijn geschikt voor jouw tuin? en 14x tuin ideeën & inspiratie

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten