Verbouwen: hoe maak je je huis energiezuinig?
Wonen Duurzaam Energie

Verbouwen: hoe maak je je huis energiezuinig?

Ben je van plan je huis te gaan verbouwen? Je wilt bijvoorbeeld een aanbouw zodat je eindelijk plek hebt voor die serre. Of misschien gaat je gezin wel uitbreiden en heb je daar extra ruimte voor nodig. Als je dan toch gaat verbouwen, kun je er meteen voor zorgen dat je huis energiezuinig wordt. Zo kun je lekker genieten van lagere energiekosten in je pas verbouwde huis. In dit artikel lees je de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je begint aan de verbouwing.

Bedenk goed wat er precies moet gebeuren

Voordat je gaat beginnen met het verbouwen van je woning is het handig om te weten wat er allemaal precies moet gebeuren. Vind je het moeilijk om te bedenken welke dingen aan onderhoudt toe zijn en je mee kunt nemen in de verbouwing? Laat dan een bouwtechnische keuring doen. Daardoor weet je meteen de onderhoudsstaat van je huis en welke noodzakelijke aanpassingen er moeten gebeuren voor een energiezuinig huis. Zo kun je alles in een keer doen en voorkom je dat je jaren in een verbouwing blijft zitten.

Kies voor goede isolatie

Weet je wat je precies wilt gaan doen en ben je klaar voor de verbouwing? Zorg ervoor dat je kiest voor goede isolatie. Door iets te isoleren zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft. Dat betekent dat er minder energie nodig is om een ruimte warm te houden. Als eerste is het belangrijk dat je kiest voor goede isolatie in je muren, vloeren en het dak. Doe je dit niet, dan kun je ontzettend veel warmte verliezen. Dat betekent dat je weer meer energie moet gebruiken en dat is precies wat we niet willen.

Het klinkt misschien vreemd maar ook door je verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren. Wees dus slim en zorg ervoor dat je deze ook isoleert. En vergeet vooral de kruipruimte niet. Hier gaat ongeveer 15% van de warmte van je woning verloren. Door je kruipruimte te isoleren verlies je minder warmte en blijft je vloer lekker warm. Nooit meer koude voeten dus!

energielabel huis verbouwen

Geef tocht in huis geen kans

Ook al zijn de naden en kieren langs je deuren en ramen nog zo klein, toch kan hier een hoop tocht door naar binnen komen. Als je alles netjes hebt geïsoleerd is het natuurlijk zonde om alsnog warmte te verliezen. Je kunt dit voorkomen door de kieren in je huis af te plakken met tochtstrippen of -banden. Vergeet hierbij niet de kier onder de voordeur, deze laat meestal de meeste tocht door.

Leuk voor nu én later

Je huis energiezuinig maken is natuurlijk fijn omdat je zo bespaart op je energiekosten. Het is niet alleen leuk voor nu maar ook voor later. Hoe energiezuinig je huis is bepaalt het energielabel van je huis. Sinds 2015 moet je een definitief energielabel kunnen laten zien bij de verkoop of oplevering van je huis. Hoe zuiniger je huis, hoe beter het energielabel dat je krijgt. Dit kan de waarde van je huis ten goede komen omdat iedereen graag in een energiebesparend huis woont!

Hoe maak jij je huis energiezuinig? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten