Tips voor het aanschaffen van een tuinset
Tuinideeën

Tips voor het aanschaffen van een tuinset

Een mooie tuin willen we allemaal. Zeker nu steeds meer mensen besluiten om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan en dus gedurende de zomermaanden meer en meer in eigen land te vinden zijn. En wat is er nou fijner dan op een zonnige dag buiten in je eigen tuin te zitten? Of wat vrienden uit te nodigen en gezellig met z’n allen buiten te eten?

Voor de aanschaf van een nieuwe tuinset weten mensen niet altijd waar ze precies op moeten letten. Er zijn veel opties en vele materiaalsoorten waar uit gekozen kan worden, en dan zijn er ook nog trends waar je misschien wel rekening mee wilt houden. Verder kan je jezelf afvragen bij het kopen van een nieuwe tuinset of dat je de kleur wel mooi vind, of de vorm. En past het eigenlijk wel bij je huidige tuin? En ook niet geheel onbelangrijk als je eindelijk zover bent dat je daarin een keuze hebt gemaakt, zitten de stoelen/banken wel lekker?

In dit artikel proberen we in ieder geval wat meer inzicht te geven in de verschillende materialen waarin tuinsets, zowel de stoelen als tafels, te verkrijgen zijn. Dit kan het een stuk makkelijker maken als je je gaat oriënteren op het kopen van een tuinset.

Wicker meubels

Je kan niet op zoek gaan naar tuinmeubelen zonder wicker tegen te komen. Maar wat is het precies? Allereerst worden wicker en rotan nog wel eens door elkaar gehaald. Het zijn namelijk allebei draden die in elkaar gevlochten zijn. En hoewel ze misschien wel veel op elkaar lijken is het belangrijkste verschil dat wicker bestaat uit vlechtwerk van kunststof draden en rotan geheel natuurlijk is. Dit betekent op lange termijn dat rotan veel onderhoud nodig heeft en gevoeliger is voor schimmel en rotten. Wicker vraagt bijna geen onderhoud, is niet rot gevoelig en gaat dus veel langer mee.

Loungebank wicker

Verschillende soorten wicker

Als we kijken naar wicker kunnen we 3 soorten vaststellen: rond wicker, half rond wicker en plat wicker. Rond wicker bestaat uit volledig ronde draden die in elkaar gevlochten zijn. De draden zijn van de drie soorten het meest dik, en dit maakt de meubelen dan ook extra stevig. Half rond wicker bestaat, eigenlijk zoals het woord al zegt uit half ronde draden. De draden zijn door de helft gesneden, en dus minder dik dan volledig ronde draden. Dat zorgt ervoor dat de draden strakker om het aluminium gevlochten kunnen worden. Plat wicker is het goedkoopst omdat dit materiaal een stuk minder dik is dan de varianten die hierboven. Wel is er binnen de plat wicker variant een dikte variatie van ongeveer 1,5 cm. Desalniettemin is plat wicker wel het meest gevoelig voor beschadigingen en slijtage. Wel is het bij deze variant het makkelijkste om strak te vlechten. Dat zorgt dan weer voor een strak en modern design.

Aluminium tuinmeubels

Ook aluminium tuinmeubelen zijn populair. Een aluminiumset heeft het voordeel dat je er weinig onderhoud aan hebt. De meubels zijn licht, stevig en roesten niet door. De manier waarop het aluminium is gebruikt zegt ook wat over het onderhoud. Tuinmeubelen waarbij het aluminium gepoedercoat is, vragen bijvoorbeeld om minder onderhoud. Dit komt omdat de kleur op de meubelen wordt gebrand, hierdoor zijn ze beter beschermd tegen vuil. Dat ze weinig onderhoud vragen betekent niet dat je er helemaal niet naar hoeft om te kijken. Af en toe een doek over de meubelen halen zorgt ervoor dat het vuil zich niet zal hechten aan het materiaal. Voor een wat grondigere schoonmaak, kan je de meubels afnemen met water en groene zeep. Dit kan je doen met behulp van een doek of een borstel.

Aluminium meubelen kunnen in principe het gehele jaar door buiten staan, maar om de levensduur te verlengen is het aan te raden om de meubels gedurende de wintermaanden binnen te zetten. De fout wordt ook nog wel eens gemaakt om de meubels af te dekken met een hoes of een zeil. Echter is dit niet verstandig omdat op deze manier het materiaal kan stikken. Dat kan er dan weer zorgen dat er vlekken op het aluminium ontstaan die niet meer schoon te poetsen zijn.

aluminium tuinset

Teakhouten tuinmeubels

Sommige mensen kiezen liever voor houten tafels en/ of stoelen in hun tuin. Teak is een tropisch hardhout dat als het nieuw is een goudbruine kleur heeft. Door weersinvloeden en verwering zal de goudbruine kleur van teak geleidelijk veranderen in een zilvergrijze kleur. Dit natuurlijk vergrijzen van teak kan afhankelijk van de omgeving en de weersomstandigheden al binnen enkele weken zichtbaar worden. Sommige mensen geven de voorkeur aan deze zachte zilvergrijze kleur. Als het teak onbehandeld blijft zal de kleur veranderen naar een donkergrijze kleur met soms een groenige uitstraling. Een droger klimaat betekent over het algemeen dat het hout er langer over zal doen om te verweren.

Behandeling

Omdat het hout een natuurlijk materiaal is, en dus gevoeliger voor zijn omgeving en weersomstandigheden is het belangrijk dat de meubels regelmatig behandeld worden. Kies je dus voor teakhout, dan zal onderhoud iets zijn waar je rekening mee moet houden.

Sommige mensen vinden de goudbruine kleur van ‘nieuw’ teakhout mooi, anderen prefereren de zilvergrijze kleur. Vaak wordt hier bij de beschikbare teak reinigers en beschermers een onderscheid in gemaakt. Aanbevolen wordt om in ieder geval twee keer per jaar een beschermer aan te brengen met een doek. Dit kan bijvoorbeeld vlak voor de winter(opslag) en in het voorjaar. Dit zorgt ervoor dat de tuinmeubelen beschermd zijn tegen zon, regen en sneeuw, en het zorgt voor een zo goed mogelijk behoud van de kleur.

Tuinsets

Natuursteen tafel

Wilt u uw tuin een boost geven, maar niet meteen een gehele nieuwe tuinset aanschaffen? Dan is een tafel van natuursteen wellicht een optie. Een tafel van graniet of hardsteen geeft de tuin een compleet andere uitstraling en het is perfect als u nog stoelen hebt die in prima staat zijn. Het is stijlvol, modern en vaak een echte blikvanger. Daarnaast vergt een tafel van natuursteen weinig onderhoud. Wel wordt het afgeraden om een natuurstenen tafel onder een boom of struik te plaatsen. Dit omdat bladeren, stuifmeel en sappen lastig te verwijderen zijn.

Een tafel van natuursteen kan worden schoongemaakt met water en groene zeep, maar liever niet met een schuurspons. Voor een granieten tafel is het daarnaast ook belangrijk om deze te behandelen met een wax of olie. Bij hardsteen hoeft dit niet, dit kan namelijk een vlekkerig effect geven. Wil je op hardsteen ook een beschermlaag aanbrengen, kies dan bijvoorbeeld voor een kleurverdieper.

Binnen bovenstaande categorieën is er genoeg keuze in tuinsets wat betreft grootte, kleur en afwerking. Waar je voor kiest heeft uiteindelijk alles te maken met persoonlijke voorkeur en budget. Wij hopen in ieder geval dat dit artikel wat inzicht biedt en de keuze gemakkelijker maakt.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten