Een (hybride) warmtepomp of airco met zonnepanelen gebruiken om de woning te verwarmen?
Duurzaam Energie Wonen

Een (hybride) warmtepomp of airco met zonnepanelen gebruiken om de woning te verwarmen?

In Nederland kennen we door het land heen tal van verschillende soorten woningen. Elke woning varieert in de isolatiewaarde en de mate waarin warmte vastgehouden kan worden.  

Tegelijkertijd hebben we verschillende duurzame oplossing met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. 

Vandaag kijken we welke duurzame oplossing het meest geschikt is voor welk type woning. We behandelen de warmtepomp, hybride warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp. 

Daarna bespreken we de voorwaarden en kenmerken die komen kijken bij elke oplossing.  

Vervolgens kunt u dit vergelijken met de kenmerken van uw woning, om te bepalen welke duurzame oplossing het meest geschikt is. Laten we beginnen met de minst toegankelijke oplossing, de volledig elektrische warmtepomp.

Wanneer een volledig elektrische warmtepomp?

Met een volledig elektrische warmtepomp kunt u volledig van het gas af. Uw woning wordt namelijk voor 100% verwarmd op basis van elektriciteit. Dit geldt voor de verwarming van de woning en voor het water voor douchen etc. 

Maar tegelijkertijd zitten er ook veel voorwaarden aan een warmtepomp verbonden, om het efficiënt te laten werken. 

 1. Perfect geïsoleerd: een warmtepomp presteert op lage temperaturen zoals 35 tot 45 graden het beste. Met een CV ketel kunt u makkelijk een temperatuur van 80 graden behalen. Dit houdt in dat u met een warmtepomp, met lagere temperaturen dan u wellicht gewend bent, de woning warm moet houden. Daarom vraagt een warmtepomp om een perfecte isolatie, zodat de woning weinig warmte verliest. Heeft u een slechte isolatie, dan zal de warmtepomp harder moeten werken, waardoor het minder efficiënt draait en dus meer stroom kost. Sterker nog, als de isolatiewaarde laag ligt, dan kan het voorkomen dat woning niet voldoende warm wordt. 

 2. Lage temperatuur verwarming: een volledig elektrische warmtepomp moet in de basis gecombineerd worden met lage temperatuur verwarming. Hierbij kunt u denken aan vloerverwarming of specifieke wandverwarming. Deze systemen zijn geoptimaliseerd om efficiënt te kunnen verwarmen bij relatief lage temperaturen, zoals de warmtepomp. Bij temperaturen tussen de 30 en 50 graden werken deze systemen optimaal.

 3. Zonnepanelen voor groene stroom: de warmtepomp draait volledig op elektriciteit, waardoor er veel stroom nodig is om de woning te verwarmen. Daarom is het belangrijk dat de woning en de warmtepomp draait op groene stroom van zonnepanelen. Met de huidige salderingsregeling, die nog steeds niet afgebouwd gaat worden, kunnen we ons opgewekte stroom het hele jaar gebruiken. Hierdoor kunt u met voldoende zonnepanelen praktisch gratis verwarmen. 

Doorgaans is de volledig elektrische warmtepomp geschikt voor nieuwbouwwoningen en relatief nieuwe woningen met een perfecte isolatie.

Oudere woningen met spouwmuurisolatie verliezen doorgaans nog teveel warmte ten opzichte van nieuwere woningen. Dit komt omdat nieuwe woningen met een hogere mate van luchtdichtheid gebouwd worden. 

Wilt u duurzaam wonen zonder gas? Dan is de elektrische warmtepomp de oplossing. 

Wat zijn de voorwaarden en kenmerken van een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kan aangesloten worden op de CV ketel en deze apparaten werken met elkaar samen. Het systeem is hybride, omdat zowel de warmtepomp als de CV ketel gebruikt kan worden om de woning te verwarmen. 

Het grootste gedeelte van het jaar wordt de woning voornamelijk met de warmtepomp verwarmd. Als het buiten te koud wordt en de warmtepomp onvoldoende warmte kan genereren, kan de CV ketel op gas bijspringen. 

Hierdoor wordt het niet snel te koud in uw woning, ook niet tijdens een strenge koude winter. Nu de voorwaarden en kenmerken:

 1. Goede isolatie: ook de hybride warmtepomp vraagt om een goede isolatie van de woning. Ook deze warmtepomp, wat vaak een lucht-water warmtepomp is, werkt op lage temperaturen maar kan ook op 55 of 60 graden gezet worden. Om uw woning hiermee goed te kunnen verwarmen moet u dus een goede isolatie hebben. Het warmteverlies moet minimaal zijn. Is dit niet het geval, dan zal de CV ketel op gas te snel bij moeten springen. Het is juist de bedoeling dat de woning zoveel mogelijk op elektriciteit verwarmd wordt, waardoor u tot 70% van gasverbruik kunt verminderen.

 2. Geschikt voor bestaande woningen: in tegenstelling tot de volledig elektrische variant, zijn er met de hybride warmtepomp weinig aanpassingen nodig aan uw bestaande woning. Vloerverwarming is niet verplicht en het apparaat werkt met de centrale verwarming van uw woning, naast uw huidige CV ketel.

 3. Lagere investering: de hybride warmtepomp is ook aanzienlijk goedkoper dan een volledig elektrische variant. Voor €6000 tot €9000 heeft u een hybride warmtepomp. Dan krijgt u nog zo’n €2500 subsidie terug. Maar dit verschilt per model. Wilt u volledig elektrisch warmtepomp dan ligt de prijs vaak vele malen hoger. Exclusief de aanpassingen die nodig zijn aan de woning.

 4. Geschikter in Nederland: In Nederland hebben we doorgaans te maken met strenge winters. Dit betekent dat de woning ook in de winter voldoende verwarmd moet worden. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe moeilijker een warmtepomp warmte uit de buitenlucht kan halen. Met een hybride warmtepomp kunt u voor het grootste gedeelte verwarmen op elektriciteit. Tegelijkertijd behoudt u de mogelijkheid om te verwarmen op gas voor als het echt koud wordt. Dit maakt de hybride pomp één van de populairste oplossingen voor Nederland. 

Wanneer kiezen voor een airco op zonnepanelen?

Een duurzame airco op zonnepanelen, beschikt over een lucht-lucht warmtepomp. Hiermee kan het apparaat warmte uit de buitenlucht halen en afgeven aan de luchtstroom naar uw woning of bedrijfspand. 

Doordat de warmte verplaatst wordt, in plaats van opgewekt, gebruikt u minder energie om te verwarmen. Dit maakt het een energie-efficiënt apparaat om één of meerdere ruimtes van de woning te verwarmen. 

 1. Verwarmen en verkoelen: Met een duurzame airco met zonnepanelen kunt u zowel energiezuinig verwarmen als verkoelen. Hiermee zorgt u op elk moment van de dag, onafhankelijk van het seizoen, voor een heerlijk binnenklimaat. Precies zoals u het wenst. 

 2. Verwarmen op hoge temperaturen: door de lucht-lucht warmtepomp kan de airco op zonnepanelen met hoge temperaturen één of meerdere ruimtes verwarmen. Hierdoor is dit apparaat ook zeer geschikt voor woningen met een minder goede of slechte isolatie. Het apparaat brengt doorgaans voldoende warmte, om het warmteverlies snel te compenseren.

 3. Verwarmen voor gemiddeld 1kWh per uur: de lucht-lucht warmtepomp maakt de airco zo duurzaam dat het apparaat gemiddeld voor 1kWh per uur de woning verwarmt. Hierdoor blijven de kosten relatief laag, terwijl het in huis heerlijk warm is. 

 4. Perfect voor oude woningen: we hebben de laatste tijd gemerkt dat de gasprijzen aanzienlijk zijn gestegen en nog steeds hoog zijn. De oudere woningen, met mindere isolatie, gebruiken het meeste gas. Hierdoor kunnen de maandelijkse energielasten bijzonder hoog oplopen. Voor dit soort woningen is de duurzame airco, in combinatie met zonnepanelen de perfecte oplossing. Hiermee kunt u aanzienlijk besparen op de energielasten en tegelijkertijd de woning duurzaam en kosteneffectief verwarmen.

 5. Bespaar door doelgericht te verwarmen: het is doorgaans onnodig om de hele woning de hele dag te verwarmen. In de avond zit je vaak in de woonkamer en overdag ben je op het werk. Werk je thuis, dan zit je overdag voornamelijk in je thuiskantoor. Als u zich voornamelijk in één ruimte bevindt, waarom moet het hele huis dan verwarmd worden? Dat hoeft dus niet. Door een duurzame airco te plaatsen in één van de ruimtes waar u zich vaak bevindt, hoeft u niet het hele huis te verwarmen. Hiermee kunt u doelgericht verwarmen en optimaal besparen. Dit is de reden dat veel mensen vaak een duurzame airco naast hun andere verwarming nemen. Tegelijkertijd kunt u de ruimte ook tijdens hete zomerdagen koelen, zodat de plek waar u vaak bent, altijd een optimaal binnenklimaat heeft.  

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten