Prettig blijven wonen, ook als je lichamelijke balans minder wordt
Interieur Wonen Wooninspiratie Woonideeën

Prettig blijven wonen, ook als je lichamelijke balans minder wordt

Naarmate we ouder worden, wordt de balans van het lichaam steeds minder. Dit is een natuurlijk proces waar niet veel tegen te beginnen valt. Dit komt door lichamelijke factoren die steeds minder worden, denk hierbij aan ogen en de gewrichten. Het leven in en rondom het huis kan hierdoor moeizamer worden. Met de volgende tips kun je plezierig blijven wonen in je huis.

Waarom wordt de balans steeds minder als je ouder wordt?

Alle vanaf ons 25ste levensjaar begint de aftakeling van het lichaam. De achteruitgang gaat zeer geleidelijk dus ze valt niet snel op. Maar als we eenmaal richting de vijftig gaan, gaan we het toch echt merken. Fietsen zal bijvoorbeeld steeds moeilijker gaan, maar ook het strikken van de veters zal meer en meer energie vergen. Dit soort acties doen we een groot deel van ons leven met groot gemak.

Toch worden ze als we ouder worden ineens een hele opgave. Simpelweg omdat we niet beseffen hoe ingewikkeld zulke taken wel niet zijn voor ons lichaam. Het menselijk lichaam is in haar basis namelijk niet stabiel. Die stabiliteit wordt verkregen door het nauwkeurig samenwerken van verschillende onderdelen. In de basis wordt de balans verkregen door drie factoren namelijk de ogen, het evenwichtsorgaan en de gewrichten. Omdat deze drie na je vijfentwintigste levensjaar achteruitgaan zal dit ook gepaard gaan met een minder wordende lichamelijke balans.

Oefeningen om het lichaam in balans te houden

Een rechtopstaande positie handhaven en het bewegen van plaats naar plaats is dus een voortdurende uitdaging, net als het strikken van de veters om maar wat te noemen. De hersenen moeten voor dit soort handelingen snel sensorische informatie verwerken, in combinatie met het aansturen van de gewrichten en de motorische coördinatie.

Deze samenwerking zal door de afname van lichamelijke functies moeilijker worden. Toch kunnen we de achteruitgang gelukkig wel vertragen. Op de website van Vegro.nl zijn goede en eenvoudige oefeningen te vinden die hierbij kunnen helpen. De balansoefeningen die uitgelegd worden op de site zijn eenvoudig uit te voeren en vergen niet al te veel tijd. Een goede start dus om je zelf fit en in balans te houden.

oefeningen

Aanpassingen in en rondom het huis

Het leven in en rondom het huis zit vol obstakels die het voortbewegen een stuk lastiger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld eens een lage toiletpot (opstaan wordt steeds moeilijker vanuit zit naar sta stand), het in en uit de douche of badkuip gaat steeds moeilijker. Ook het traplopen kan steeds onveiliger aan gaan voelen. Gelukkig zijn voor veel van dit soort obstakels goede oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een gelijkvloers huis, een hogere toiletpot nemen of een traplift huren.

Tot slot

De laatstgenoemde aanpassingen zijn pas nodig als de balansoefeningen niet voldoende meer blijken te zijn. Laatste tip van onze kant, mocht dit laatste het geval zijn wacht dan niet te lang met het aanpassen van je huis.

Ook buitenshuis kan het voortbewegen steeds ingewikkelder worden. Neem nu het fietsen bijvoorbeeld. Mocht dit zo zijn denk dan eens na over een solo-supportfiets of een duofiets. Dit is een goede oplossing om je te verplaatsen als de stabiliteit te wensen overlaat. Dat 2020 maar een jaar een evenwichtig jaar mag worden!

Meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: Kleine tuin ideeën: ruimtelijk en slim ingedeeld, Wooninspiratie: de nieuwste woontrends voor 2020 en Wat voor bedden zijn er eigenlijk? | Slaapkamer inspiratie

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten