Houten vloer leggen

Wil je warmte toevoegen aan een ruimte in huis, zoals je woonkamer? Een houten vloer is hier ideaal voor. Een houten vloer geeft warmte en karakter aan een ruimte. Of je deze nu combineert met een landelijk interieur of juist een Scandinavisch interieur. Een houten vloer staat altijd mooi! Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen en er zijn een hoop zaken waar je van tevoren rekening mee moet houden. We geven je een aantal tips!

Voor welk hout ga je?

Er zijn een hoop verschillende soorten houten vloeren. Begin dus met het uitzoeken van het houtsoort dat je op de vloer wil leggen. Ga je voor parket of kies je een massieve houten vloer? Niet alleen de kleur of de uitstraling van het hout is belangrijk, je moet ook naar de eigenschappen van het hout kijken. Hoe intensief ga je de vloer bijvoorbeeld gebruiken? Tip: bestel je houten vloer op tijd! Leg voor de aanschaf van het hout de datum vast waarop je de vloer wilt (laten) leggen. Het is belangrijk om de planken eerst aan het klimaat in de ruimte te laten wennen. Dit doe je door de houten planken 48 uur voor het leggen van de vloer in de ruimte te leggen. Tijdens het wennen kan het hout nog iets gaan werken. Je wil niet dat de vloer pas gaat werken nadat je de vloer hebt gelegd!

houten vloer hout

Houten vloer leggen

Er zijn twee manieren om een houten vloer te leggen. Zwevend of vast. Het vastleggen van een houten vloer gebeurd door deze te lijmen of te spijkeren. Het voordeel hiervan is dat de vloer weinig werkt en je hoeft minder ruimte langs de zijkant vrij te laten. Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer. Het voordeel hiervan is dat je de vloer mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Daarnaast werkt het geluidsisolerend. Het nadeel van een zwevende vloer is wel dat het gaat kraken bij het lopen en dat de vloerdelen gaan werken.

Ga je voor een zwevende vloer?

Als je ervoor kiest om een ondervloer onder je houten vloer te leggen, is het belangrijk dat de ondervloer droog is. Als er een nieuwe betonvloer is gestort moet je rekening houden met droogtijd! Daarnaast is het belangrijk dat de vloer vlak en egaal is.

Zelf houten vloer leggen

Heb je nog nooit een houten vloer gelegd? Het is wel lastiger dan het leggen van laminaat. Laminaat is ervoor gemaakt om makkelijk in elkaar te klikken. Maar het leggen van een houten vloer is prima zelf te doen. Als je kiest voor een houten visgraat vloer is het wel iets lastiger dan wanneer je kiest voor een ’normale’ houten vloer.

houten vloer leggen houten vloer leggen

Leg je de vloer in de lengte of in de breedte?

In de regel leg je een houten vloer met de naden haaks ten opzichte van het grootste raam. Hierdoor valt het licht parallel aan de naden waardoor je ze het minst ziet. De legrichting kan een ruimte optisch langer of breder maken. Denk maar eens aan de strepen in kleding: strepen in de breedte maken breder en strepen in de lengte maken langer. Je kunt er ook voor kiezen om de vloer diagonaal te leggen. Wil je eens wat anders? Ga dan voor een houten visgraat vloer!

houten vloer in breedte leggen

houten vloer in lengte leggen

Vergeet de plinten niet!

De houten vloer is pas echt af op het moment dat de plinten gezet zijn. Daarnaast zijn plinten ideaal om je snoeren weg te werken. Ga je de houten vloer zelf leggen? Bestel de plinten ook op tijd zodat je in één keer door kunt. Hout online bestellen? Lees goed de kenmerken van het houtsoort dat je kiest!

Wooninspiratie opdoen?

Nu je weet hoe je een houten vloer moet (laten) leggen, geven we je graag wat wooninspiratie! Lees deze artikelen eens: 5x interieur ideeën: ontdek ze nu bij Woonblog, Wooninspiratie voor een Scandinavisch interieur of Woonaccessoires maken jouw interieur helemaal af!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten