Hoogslapers: zijn ze veilig?

Een hoogslaper of stapelbed is meestal iets voor kinderen ouder dan 6. Maar zelfs dan is het belangrijk om op te passen, want van zo'n hoog bed vallen kan gevaarlijk zijn. Waar moet je aan denken als je zo'n bed koopt of gebruikt? Veel kids vinden het leuk om bovenin te slapen, vaak is het de volgende stap nadat ze uit hun eerste bedje zijn gegroeid. Omdat ze dan hoog slapen, wil je natuurlijk niet dat ze eruit vallen. Ons advies: kinderen jonger dan 6 kun je beter niet in het bovenste bed van een stapelbed of in een hoogslaper laten slapen. Dus, zijn ze veilig en waar moet je op letten? Lees er hier meer over!

Leeftijd en veiligheid

Je moet vooral even letten op hoe oud je kind is. Deskundigen zeggen vaak dat kinderen het best 6 jaar of ouder kunnen zijn voor ze in een hoogslaper gaan. Dat komt doordat je wel een beetje handig moet zijn om in en uit zo'n bed te klimmen en niet elk jong kind kan dat al. Maar elk kind is anders, dus kijk goed naar wat jouw kind al kan en hoe volwassen hij of zij al is, voordat je een beslissing maakt!

Veiligheidseisen bij de aankoop

Daarnaast moet het bed natuurlijk voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Let bijvoorbeeld op of er rondom het bovenste bed een opstaande rand is om te voorkomen dat je kind uit bed valt. Daarnaast moet de afstand tussen de rand en het matras zodanig zijn dat je kind niet bekneld kan raken. Het trapje moet stevig zijn en goed bevestigd aan het bed, met voldoende ruimte tussen elke tree en voorzien van een leuning voor extra ondersteuning.

Gebruik en inrichting van de ruimte onder de hoogslaper

Een hoogslaper is handig omdat je daarmee extra plek krijgt in de kinderkamer. Onder het bed kun je een gezellig hoekje maken om te zitten of te studeren, of je gebruikt de ruimte voor extra opslag. Maar let wel op dat alles veilig is. Zorg dat meubels of spullen die je eronder zet goed vaststaan en niet makkelijk om kunnen vallen of klem kunnen zitten.

Alternatieven voor jongere kinderen

Is je kind nog te klein voor een hoogslaper? Geen zorgen, er zijn andere opties. Je kunt dan halfhoogslapers kopen als prima keuze voor jongere kids. Deze bedden zijn niet zo hoog, dus makkelijker om in te klimmen. En je hebt nog steeds ruimte onder het bed voor bijvoorbeeld speelgoed of een gezellig hoekje. Heb jij er al een?

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten