Je hebt de woning gevonden waar je al zo lang naar op zoek was. Om de woning om te toveren tot een droomhuis is er een verbouwing nodig. Je merkt dat je spaargeld net niet genoeg is om deze mooie verbouwing te realiseren, wat nu? Je kunt altijd kijken met een hypotheekadviseur naar een lening om je droomhuis af te maken, maar wat voor lening kan jij hier het best voor gebruiken? In dit artikel lees jij een aantal mogelijkheden.
De meest voordelige manier om een verbouwing te financieren is de verbouwingskosten mee te financieren in je hypotheek, dit wordt ook wel de verbouwingshypotheek genoemd bij banken.
Er is nog een mogelijkheid om je verbouwing te financieren: namelijk het bouwdepot. Dit is extra geld van je hypotheek, dat alleen gebruik mag worden voor verbouwingen die de waarde van je huis zouden moeten laten stijgen. De bank wil dan wel weten hoeveel je huis na de verbouwing waard zal zijn. Bij de hypotheekaanvraag wordt dan ook een taxatierapport opgesteld.
Verbouwingen zijn heel verschillend. Wat door jou gezien wordt als een mooie keuken kan voor iemand anders als afschuwelijk worden beschouwd. Dit maakt het bepalen van de waarde lastig. Daarom wordt er van het volgende uitgegaan: Als er door een verbouwing geen vierkante meters bijkomen zal de waarde van de woning niet of nauwelijks stijgen. Een dakkapel of een stuk aanbouw (waarmee het aantal vierkante meters toeneemt) kan de waarde van je huis dus wel doen stijgen.
Mocht je niet genoeg spaargeld hebben opgebouwd om de verbouwing te financieren, kan jij gebruik maken van een lening. Er zijn drie verschillende manieren om geld te lenen voor een verbouwing. Namelijk: een onderhandse lening (ouders, familie of vrienden), een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is een flexibele lening en kent geen einddatum. Samen met de geldverstrekker spreek je het maximale leenbedrag af. Dit bedrag kun je opnemen en aflossen wanneer je wilt. Je lost wel maandelijks een percentage van het bedrag af. De rente bij een doorlopend krediet is variabel. Deze kan dus verhoogd of verlaagd worden. Bij een doorlopend krediet is de rente niet aftrekbaar.
De rente op een persoonlijke lening is vaak hoger dan de hypotheekrente, waardoor een verbouwing vaak iets duurder uitvalt dan verwacht. Ook zal de lening sneller terugbetaald moeten worden, hierdoor zullen je maandlasten gaan stijgen. Om deze kosten te reduceren kun je:
Het meeste zelf doen aan je verbouwing
Rekening houden met onvoorziene kosten
Zorgen voor energiebesparende maatregelen (dit wordt bij banken gewaardeerd bij een lening aanvraag)
Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek uit te breiden. Dit kan alleen als er overwaarde op je bestaande huis is, of de verbouwing zal meehelpen aan het verhogen van de waarde van de woning. Ook is er een mogelijkheid om het deel dat je al afgelost hebt op je huidige hypotheek opnieuw te lenen. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek te nemen. Hier zitten vaak wel meer kosten aan verbonden zoals de notariskosten. Als je de tweede hypotheek voor je verbouwing kiest dan is de rente in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.
Wil jij informatie over hypotheken of advies over wat jij nou het beste kunt doen voor jouw verbouwing? Ga dan naar www.hypotheekadvies.nl.
Ben je op zoek naar meer wooninspiratie of wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek? Lees dan ook eens de artikelen: Hypotheek oversluiten: de top 3 meest gestelde vragen! of Badkamer ideeën: welke stijl past bij jou?
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!