Hypotheek oversluiten: de top 3 meest gestelde vragen!
Hypotheek

Hypotheek oversluiten: de top 3 meest gestelde vragen!

Een hypotheek oversluiten kan een leuke besparing van de maandelijkse lasten opleveren. Het is ook mogelijk dat het oversluiten beter past bij jouw situatie. Maar wanneer is het interessant? En wat zijn eventuele valkuilen van een hypotheek oversluiten? In deze blog bespreken we de 3 meest gestelde vragen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

1. Wat houdt een hypotheek oversluiten precies in?

Een hypotheek oversluiten betekent dat je de bestaande hypotheek aflost met het geld van de nieuwe hypotheek. Door het oversluiten loopt je hypotheek bij een andere aanbieder. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen te wisselen van hypotheekvorm. Als je hiervoor kiest, blijf je bij dezelfde geldverstrekker.

Het oversluiten van een hypotheek is verstandig wanneer de nieuwe hypotheek beter aansluit bij jouw situatie. Andere argumenten om een hypotheek over te sluiten zijn:

  • Gunstigere voorwaarden bij een andere hypotheekverstrekker

  • Een aantrekkelijke hypotheekrente. Bijvoorbeeld: je zet de hypotheekrente 10 jaar vast en bent zeker van stabielere maandlasten.

  • Een besparing van de maandelijkse lasten

2. Wat zijn de kosten wanneer je een hypotheek wilt oversluiten?

Ondanks dat een hypotheek oversluiten gunstig kan zijn, is het belangrijk om rekening te houden met aanvullende kosten. Indien je een hypotheek naar een andere vorm gaat oversluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker, dan kun je de volgende kosten verwachten:

  • Advies- en bemiddelingskosten

  • Boeterente

  • Omzettingskosten

Wanneer je naar een andere geldverstrekker overstapt, dan dien je rekening te houden met de volgende kosten:

  • Notariskosten

  • Advies- en bemiddelingskosten

  • Kosten voor taxatie

  • Boeterente

Aangezien er kosten verbonden zijn aan het oversluiten van een hypotheek is het verstandig om hier in de berekening rekening mee te houden. Zo wordt je niet verrast en heb je een volledig beeld van de voor- en nadelen.

hypotheek overzetten berekenen

3. Wanneer ga je een hypotheek oversluiten?

Uiteindelijk is het belangrijk om te berekenen of een hypotheek oversluiten zin heeft. De voordelen worden afgewogen tegen de bijkomende lasten. Het oversluiten is namelijk een investering die standaard in 5 jaar terugverdiend moet worden. Er zijn meerdere tools beschikbaar om te bereken of het voor jou interessant is.

Aanvullende informatie?

Een hypotheek oversluiten kan gunstig zijn, maar dat is het zeker niet altijd. Het goed uitrekenen van de situatie en bijkomende kosten is cruciaal om een goed beeld te krijgen van jouw situatie. Het is daarom altijd verstandig om een onafhankelijke adviseur in te schakelen.

Ben je op zoek naar aanvullende informatie? Bekijk dan eens het artikel van de Consumentenbond over welke rentevaste periode je het best kunt kiezen. Ga je binnenkort voor het eerst een huis kopen? Lees dan eens onze blog: huis kopen, maar welke hypotheek is geschikt?

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten