Groente met succesgarantie
Moestuin

Groente met succesgarantie

Het succesvol kweken van groentes in je eigen tuin is makkelijker dan je denkt. Zeker als je het jezelf niet te moeilijk maakt door ‘te moeilijke’ gewassen te kiezen. Wil jij beginnen met het verbouwen van je eigen groenten, maar weet je niet welke groenten geschikt zijn voor beginners? Wij zetten een aantal makkelijke groenten voor je op een rijtje:

Succesvolle sperziebonen

Hoewel sperziebonen geliefd zijn door slakken, zijn de bonen zelf super makkelijk om zelf te kweken. En het leukste van boontjes? Dat is de opbrengst. Wellicht ga je het niet geloven maar toch kun je gemakkelijk één kilo boontjes oogsten van 1 vierkante meter. Hoe je dat doet? Lees dat in deze blog. Dan vertellen we je meteen hoe je de slakken te slim af kunt zijn!

Tomaten per kilo

Tomaten zijn niet al te moeilijk te verbouwen als je rekening houdt met een aantal ‘regels’. Je kunt ze goed kweken in potten maar zeker ook in de volle grond. Vooral die laatste is aan te bevelen, omdat tomaten erg gevoelig zijn voor schimmelziektes en ongedierte. Wil jij  omkomen in de tomaten? Eigen pastasaus maken? Buikpijn van de  snacktomaatjes? Lees hier de blog: Succesvol kweken van tomaten met deze regels.

Kleine Courgettes

De courgette is ook ieder jaar weer een van onze favorieten, niet alleen omdat ze zo lekker zijn, maar ook omdat ze zo makkelijk te kweken zijn. De plant is eigenlijk alleen in de prille fase gevoelig voor slakken. Daarna is het easy peasy

Weer hebben we het over een plant die een enorme opbrengst heeft als je de juiste omstandigheden hebt. Hij heeft namelijk veel ruimte en veel water nodig. Wat is veel? Eén vierkante meter per per plant , geef die minstens elke week flink wat water en oogst de courgettes als ze nog relatief klein zijn (ongeveer 20 cm)  Zo zorg je ervoor dat de plant niet al zijn energie op een of twee grote pompoenen gaat focussen maar krijg je meer kleinere vruchten aan de plant. En het goede nieuws? Die kleine courgette smaakt nog eens lekkerder. Leg die maar eens op de barbecue! 

Misvormde wortels 

Toen wij net begonnen met moestuinieren waren het de wortels die steeds mis gingen. Alles zag er prima uit tot we de wortels gingen oogsten. Het eindresultaat: zielige worteltjes. Zo misvormd dat ze bijna niet te schillen waren. Moestuinieren is leren van fouten.

Het makkelijke aan wortels kweken is het feit dat je ze direct in de volle grond moet zaaien en dus niet eerst hoeft voor te zaaien. Als je ze wilt verplanten, hoe voorzichtig je dit ook doet, beschadig je de (pen)wortel. Wortels kun je vanaf half maart zaaien. Hoe? Door gaatjes in de grond te maken met een afstand van 3 centimeter tussen elk gaatje. Stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, zodat er altijd wel eentje opkomt. Komen er per gaatje meer plantjes op? Laat dan alleen de mooiste staan en knip de rest weg. Hoe verleidelijk het ook is om ze te verplanten, doe dit niet!

Dan is het even geduld hebben, want wortels kiemen namelijk heel langzaam. Het kan wel drie of vier weken duren voordat je iets groens ziet verschijnen. Komen ze boven? Met regelmatig water geven kan er nog maar weinig mis gaan! Heerlijk zoete worteltjes uit eigen tuin!

Snelle radijsjes 

Ook radijsjes kun je niet goed verplanten. Zaai ze daarom direct in de volle grond. Lekker makkelijk! Als je van radijsjes houd heb je geluk want deze plant is super makkelijk te kweken. Radijsjes kun je namelijk oogsten vanaf 6 weken. Omdat ze maar zo’n korte tijd nodig hebben om te groeien kan er ook minder mis gaan. Radijsjes zijn ook het uitgelezen gewas om kinderen kennis te laten maken met het zelf kweken van groenten. 

Radijsjes kun je vanaf 1 maart zaaien. Hoe? Stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, daarmee zorg je dat er altijd wel eentje opkomt. Komen er per gaatje meer zaailingen op dan moet je ook hier alleen de mooiste laten staan en de rest wegknippen.

Succes in de moestuin is eten op je bord

Uitdelen aan de buren, vrienden en familie. Dat is voor mij moestuinieren op zijn best. Wil jij ook meer oogsten? Of juist zorgen dat niet alle groentes te gelijk klaar zijn? Houd dan de tips van onze moestuin blogs in de gaten. 

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten