Het is de droom van elke tuinier: een mooie (moes-)tuin, die helemaal in bloei staat. Een van de belangrijkste ingrediënten voor het creëren van een vruchtbare tuin, is compost.
Compost zit boordevol voedingsstoffen en micro-organismen die de vruchtbaarheid van de bodem verbetert en je planten helpt groeien. In dit blogartikel duiken we dieper in op het gebruik van compost in de moestuin en bekijken we de twee belangrijkste opties: zelf compost maken of kant-en-klare compost kopen.
Compost maken is een duurzame en goedkope manier om je moestuin te voeden. Door organisch afval zoals groente- en fruitresten, koffiedik, bladeren en snoeiafval te composteren, kun je je eigen rijke en voedzame compost maken.
Kies een geschikte composteerplek in je tuin, bij voorkeur op een goed doorlatende ondergrond en uit direct zonlicht.
Begin met een laagje grof materiaal zoals takjes om luchtcirculatie te bevorderen.
Voeg afwisselend groen materiaal (zoals keukenafval en vers gras) en bruin materiaal (zoals bladeren en stro) toe.
Houd de compost vochtig maar niet te nat, en draai het mengsel regelmatig. Na enkele maanden tot een jaar zal je compost volledig verteerd zijn en klaar voor gebruik.
Om er zeker van te zijn dat de compost volledig is afgebroken en vrij is van schadelijke stoffen, kun je een simpele kiemtest uitvoeren. Plant enkele zaden in een pot met compost en beoordeel hoe goed ze ontkiemen en groeien. Goede compost zou de groei moeten stimuleren. Gebeurt dit niet? Dan heb je antwoord op je vraag en is de compost nog niet klaar voor gebruik.
Als je niet de tijd, ruimte of middelen hebt om zelf compost te maken, is het kopen van kant-en-klare compost een makkelijke optie. Kant-en-klare compost wordt vaak grondig getest en is doorgaans van goede kwaliteit.
1. Bodemverbeteraar: Werk compost in de bodem om de structuur te verbeteren, waterretentie te bevorderen en de luchtcirculatie te verhogen. Dit creëert een ideale omgeving voor plantenwortels om te groeien.
2. Mulchen: Breng een laag compost aan op het bodemoppervlak rond je planten. Dit helpt onkruid te onderdrukken, de bodemtemperatuur te reguleren en vocht vast te houden.
3. Compostthee: Maak compostthee door compost in water te laten weken. Gebruik dit voedzame brouwsel om je planten regelmatig water te geven.
4. Zaai- en plantgaten: Voeg een handjevol compost toe aan het plantgat bij het zaaien of planten van zaailingen. Dit geeft ze een gezonde start.
Ben je op zoek naar meer moestuin inspiratie? Van het kweken van tomaten tot aan het zelf maken van een verhoogde bak voor de moestuin, op Woonblog vind je volop inspiratie!
Ben je nog een beginnende moestuinier? We hebben ook een moestuin stappenplan om je op weg te helpen.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!