Zo kweek je sperziebonen
Moestuin

Zo kweek je sperziebonen

Sperziebonen, een veelzijdige groente soort. Van een Aziatisch wokgerecht tot in de Hollandse pot, sperziebonen passen erbij. Geliefd bij jong en oud is dit echt een gewas dat thuis hoort in jouw moestuin. Want wat een opbrengst kunnen deze planten hebben! Wil jij boontjes op je bord? Lees vooral verder!

Meer opbrengst met minder moeite

Er zijn twee soorten bonen: stokbonen en stambonen. Stokbonen zijn klimmers. Dit zijn de bekende bamboestokken die je ziet pronken in vele moestuinen. In deze blog gaan we het echter niet hebben over dit type boon. Je hoeft geen bamboe tipi’s te bouwen om veel boontjes te oogsten. Stamboontjes klimmen namelijk niet. Maar hoe plant je die stamboontjes dan?

Sperziebonen, direct in de grond of voorzaaien?

Het kan allebei maar beide methodes hebben voor- en nadelen. Bonen houden van warmte en kunnen niet tegen vorst. Bonen planten kan dus pas na 14 mei omdat dan de kans op nachtvorst minimaal is. Direct in de grond zaaien kost minder moeite, de kwetsbare zaailingen hoeven niet verplant te worden en zullen uitgroeien tot sterke weerbare plantjes. Vanaf dag één blootgesteld aan weer en wind, onder de beste lichtbron die er is, de zon.

Het grote nadeel? Jonge bonenplantjes zijn geliefd door vogels en slakken. Door je bonen voor te zaaien kun je ze hier tegen beschermen. Let wel op dat je jonge plantjes voldoende licht krijgen. Anders gaan ze ‘strekken’, ze worden dan lang en slungelig omdat ze 'op zoek’ gaan naar meer zonlicht. Het eindresultaat? Zwakkere plantjes met een minder optimale sapstroom. Onze voorkeur is daarom: wel direct in de volle grond zaaien, goed controleren of de zaadjes netjes opkomen. Is er toch een vogel met een boontje vandoor? Direct een nieuw zaadje planten! 

Sperziebonen planten: standaard methode

Bij het planten van eigenlijk alle zaden kun je rekening houden met deze gouden regel: zaai niet dieper dan anderhalf keer de grootte van het zaadje. Is het zaadje één centimeter? Dan zit je met een diepte van twee centimeter altijd goed! Goed, terug naar de bonen.

Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes gewoon in rijtjes weg te zetten. Op de achterkant van zaadverpakkingen, zie je ook vaak dit advies staan. Iedere 5 à 10 centimeter één zaadje per plantgat. Op deze manier heeft ieder boontje ruimte om uit te groeien.

Met deze methode zal je een relatief hoge opbrengst hebben ‘per plant’. Wij gebruiken liever een andere methode die zorgt voor een hogere totaalopbrengst. Meer dan een kilo boontjes per vierkante meter oogsten? Ga dan voor de volgende methode!

Ontelbaar sperziebonen

In plaats van één zaadje per plantgat, maken we kleine groepjes van 5 zaden bij elkaar. Plant de zaden in een kuiltje zodat je ze gemakkelijk water kunt geven. Iedere twintig centimeter gaan er 5 zaadjes in de grond. Het verschil met de eerste methode wordt nu duidelijk. Per meter gaan er dus 20 zaden meer de grond in met methode twee. De plantjes krijgen nog steeds voldoende licht, lucht en ruimte om uit te groeien tot kleine bosjes.

Omdat de plantjes gezellig bij elkaar staan is de kans vele malen groter dat alle bloemetjes bevrucht zullen worden en uitgroeien tot lekkere boontjes. De plantjes ondersteunen elkaar ook waardoor volgroeide bonen niet op de grond komen te liggen. Deze methode heeft eigenlijk alleen maar voordelen, behalve dat je meer tijd nodig zult hebben om al die bonen te oogsten. Succes met je eerste succesvolle teelt van sperziebonen!


Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten