Wil jij een duurzame woning? Geen probleem met deze 5 groene tips!
Wooninspiratie Duurzaam Energie

Wil jij een duurzame woning? Geen probleem met deze 5 groene tips!

Kies jij voor een duurzame woning? Wil jij graag je steentje bijdragen aan het milieu? Of wil je kosten besparen door langdurige en goede kwaliteit materialen? In deze blog vertellen we over een aantal manieren om je woning meer duurzaam te maken.

Een duurzame woning begint met goede isolatie en ventilatie

Isolatie is een belangrijke basis voor een duurzame woning. Of het nu gaat om nieuwbouw, een ouder huis of appartement. Het is altijd belangrijk om te checken waar beter geïsoleerd kan worden voor warmte en energiebesparing. Vooral tijdens koude dagen bespaar je met isoleren veel energiekosten.

Houdt er rekening mee dat isolatiemateriaal ook dampopen is. Hiermee voorkom je dat vocht in je huis blijft hangen. Dampopen isolatie maakt het makkelijker om je huis te verwarmen. Er is minder energie nodig om al het vocht uit de lucht te krijgen en een droge lucht verwarmt sneller dan een vochtige lucht. Een drogere lucht is ook beter voor je gezondheid.

Moderne apparatuur

Tegenwoordig bestaan er thermostaten die je energieverbruik meten. Deze thermostaten kunnen zelfs zien op welke dagdelen er het meeste wordt gebruikt. Ook zijn er thermostaten en lichtregelingen die vanaf je telefoon kunnen worden bestuurd. Erg handig als je een keer bent vergeten het licht uit te doen of als je op vakantie gaat en je je dagelijkse licht en verwarmingsschema uit wilt zetten.

Duurzame led lampen Duurzaam interieur: muur van kurk

Verlichting voor een duurzame woning

Een meer duurzame woning bereik je al door zoiets kleins als je lampen vervangen door meer energiezuinige verlichting. De LED-verlichting en spaarlampen hebben de energieslurpende gloeilampen al grotendeels vervangen. Het gebruik van spaarlampen kan leiden tot 80% minder energiekosten van lampen.

Nu is de gloeilamp look wel weer populair door het industriële interieur. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel look-a-like gloeilampen die eigenlijk LED lampen zijn. Let hier goed op wanneer je er een wilt kopen.

Duurzaam dak

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak. Dit is niet gek. Hoewel zonnepanelen vroeger voor de meeste mensen onbetaalbaar waren, worden ze steeds goedkoper. Het grootste voordeel is dat energiekosten een stuk minder zijn of zelfs verdwijnen. Je bespaart hierdoor wel honderden euro’s per jaar.

Ook zijn zonnepanelen beter voor het milieu. De zonnepanelen leveren schone energie. Hierdoor verminder je significant de CO2 uitstoot van jouw huishouden. Daarnaast gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Maak ze 1 tot 2 keer per jaar schoon en ze zijn weer klaar voor het volgende half jaar.

Zonnepanelen duurzame woning duurzaam bed op palletten

Duurzame meubels

Wil je gaan voor een minder drastische aanpassing? Neem bijvoorbeeld duurzame meubels. Deze meubels kunnen bijvoorbeeld duurzaam zijn geproduceerd met weinig verspilling. Ook gaan duurzaam geproduceerde meubels langer mee.

Verder kunnen meubels ook op andere manieren duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door het hergebruiken van oude meubels of het recyclen van materialen voor een nieuw meubel. Recyclen kan erg leuke meubels opleveren zoals een salontafel van een oud surfboard of een gitaar die omgetoverd is tot een klok voor aan je muur. Of ga zelf aan de slag en knap je oude meubels op met een nieuw likje verf!

Meer duurzame interieur ideeën?

Wil jij meer weten over je interieur duurzaam inrichten? En houd je ervan om je interieur in te richten naar het seizoen? Lees ook 6 X Herfst interieur ideeen: warm, duurzaam en persoonlijk!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten