10 praktische tips om energie te besparen
Wonen Duurzaam Energie

10 praktische tips om energie te besparen

We kennen allemaal de simpele tips om energie te besparen wel... De (warme) kraan niet laten lopen en lampen niet aan laten staan. Maar er zijn nog een heleboel simpele andere manieren om energie (en dus geld!) te besparen. Lees verder voor 10 praktische tips!

1. Energie besparen met ledlampen

Wist je dat je met energiezuinige verlichting zoals ledlampen wel tot 80% energie bespaart? Begin bij het vervangen van lampen met veel watt of lampen die je vaak gebruikt, hierbij is de besparing het grootste. Ledlampen (en andere soorten energiezuinige lampen zoals hallogeenlampen) zijn iets duurder in aanschaf dan gloeilampen, die overigens (bijna) niet meer te krijgen zijn in Nederland. Maar de lampen gaan wel een stuk langer mee, waardoor ze uiteindelijk eigenlijk helemaal niet duurder zijn. Door de besparing in energie (en kosten) is het zelfs de moeite waard om een nog werkende gloeilamp te vervangen door een ledlamp!

2. Let op bij het kopen van nieuwe apparaten

Wanneer je een nieuw apparaat aanschaft, let dan altijd op het energielabel. Kies voor het meest zuinige apparaat dat er beschikbaar is! Soms zijn deze apparaten iets duurder, maar uiteindelijk bespaar je in de energiekosten en is deze uitgave de moeite waard. In sommige gevallen zijn de energielabels misleidend, let daarom goed op! A+ is bij een hoop apparaten de minst zuinige categorie, terwijl je misschien zou denken dat je in de A categorie al goed zit. Kies in dit geval voor de meest zuinige categorie: A+++.

3. Wassen en drogen

Zorg voor een volle trommel wanneer je de wasmachine aanzet. Zo hoef je minder vaak te wassen en bespaar je dus energie! Was zo veel mogelijk op een lagere temperatuur. Tegenwoordig werk wasmiddel net zo goed bij lage temperaturen, je was wordt dus net zo schoon als bij een hogere temperatuur. Was de was van 30 ºC op 40ºC en die van 60 ºC op 40 ºC, je zal zien dat je was net zo schoon wordt. Heb je nou toch hele vieze was? Gebruik dan de eco stand als die op je wasmachine zit. De wasmachine gebruikt dan een lage temperatuur, maar wel een langer wasprogramma. Hierdoor wordt vieze was op een lage temperatuur toch mooi schoon!

Gebruik daarnaast de droger zo min mogelijk en hang was te drogen aan een rekje of lijn. Apparaten die moeten opwarmen of koelen gebruiken de meeste energie. De wasmachine en de droger zijn er daar twee van, probeer ze daarom zo min mogelijk te gebruiken! En wat ruikt er nou lekkerder dan beddengoed dat buiten aan de lijn gedroogd is?

4. Koelkast en vriezer

Twee simpele en handige tips om energie te besparen met je koelkast en vriezer. Zet ten eerste geen warme producten in je koelkast of vriezer. Hierdoor moeten ze extra hard werken om gekoeld te blijven. Wil je nou iets ontdooien? Doe dit dan in je koelkast! Hierdoor koelt je koelkast extra af, waardoor er minder energie gebruikt hoeft te worden. Ondertussen ontdooit je product langzaam op een gelijkmatige temperatuur.

5. Energie besparen verwarming

Er zijn een heleboel kleine dingen die je kunt doen op energie te besparen op de verwarming van je huis. Als eerste kun je de verwarming een graadje lager zetten wanneer je bezig bent in huis. Wanneer je dit systematisch doet zul je hier vanzelf aan wennen en het niet snel meer koud hebben. Trek warme sloffen aan en gebruik een dekentje op de bank om jezelf warm te houden. Met de verwarming een graadje lager bespaar je al snel op je energiekosten

Vergeet daarnaast niet de verwarming omlaag als je niet thuis bent (15 ºC is een goede temperatuur) en verwarm alleen ruimtes waar je aanwezig bent. Sluit tussendeuren naar de hal en/of slaapkamers om de warmte binnen te houden. Heb je de verwarming in de slaapkamer aan staan? Zet deze dan uit en gebruik een elektrische deken of kruik en warme dekens. Zo heb je de verwarming in de slaapkamer helemaal niet nodig. Wist je dat je ook een stuk beter slaapt in een koele ruimte?

De laatste tip waarmee je kunt besparen op de verwarming van je huis is: zet de verwarming 's avonds eerder omlaag. Door de verwarming één uur voordat je naar bed gaat al omlaag te draaien kun je op een simpele manier, zonder dat je er last van hebt, al energie besparen. Het duurt namelijk best een tijdje voordat je huis afgekoeld is. Tegen die tijd lig jij al lang lekker in bed!

6. Laat de oven open staan

Nog een tip waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Laat de oven open staan als je klaar bent met koken! Zo helpt de warmte uit je oven, die je toch al nodig had, met het verwarmen van je huis. Zo hoeft je verwarming even wat minder hard te werken.

7. Zet apparaten uit

Laat elektrische apparaten niet op standby staan, ze gebruiken dan nog steeds energie. Zorg dat je je decoder, tv, computer, stereo etc. helemaal uit, zodat er geen lampjes meer branden. Haal apparaten van de oplader als ze opgeladen zijn en laat ook de opladers niet in het stopcontact zitten. Je kunt tevens de klokjes van magnetrons en ovens uitzetten. Vaak heb je deze klokjes helemaal niet nodig, maar gebruiken ze toch 24/7 energie.

8. Doe energieslurpers de deur uit

Vaak hebben we een heleboel (luxe) apparaten in huis staan die we helemaal niet nodig hebben. Wil je graag echt besparen op je energieverbruik? Doe deze energieslurpers dan de deur uit! Denk aan een waterbed, een beertender (thuistap), airconditioner, Amerikaanse koelkast, tropisch aquarium, elektrische kachels en tweede en/of oude koelkasten/vriezers. Vooral oude (ouder dan 8 jaar) koelkasten en vriezers gebruiken veel onnodige energie. Door je koelkast tijdig te vervangen kun je al een hoop energie besparen. Daarnaast is het zonde om altijd een koelkast aan te hebben staan om drinken koud te houden. Gebruik je extra koelkast alleen met verjaardagen en feestjes en laat 'm de rest van het jaar uit staan!

9. Voordelige energieleverancier

Heb je nou helemaal geen zin om moeite te steken in alle tips die we je zojuist gegeven hebben? Ga dan op zoek naar een voordelige energieleverancier! Zo bespaar je toch op je energiekosten zonder dat je er zelf veel moeite voor hoeft te doen. Bij Oxxio geniet je altijd van een lage prijs waar je maar voor 1 jaar aan vast zit. Geen ingewikkelde pakketten, gewoon groene stroom en gas tegen een vaste lage prijs.

10. Inzicht in je energieverbruik

Met een slimme meter krijg je inzicht in je energieverbruik. Met een slimme meter kan je energieleverancier je iedere twee maanden laten zien hoeveel energie jij in die twee maanden verbruikt hebt. Hierdoor krijg je een beter beeld van je energieverbruik en zie je of je je geschatte jaarverbruik gaat overschrijden. Zo kun je op tijd je gewoontes aanpassen, om zo op onverhoopte kosten te besparen. Als je aan de slag gaat met onze bespaartips dan kun je zelfs in de gaten houden of al je moeite loont!

Met de energie app van Oxxio kun je, wanneer je een slimme meter hebt, zelfs zien hoeveel energie je per dag verbruikt! Ook wordt je verbruik vergeleken met het verbruik van anderen. Maak er een wedstrijdje van en probeer zo zuinig mogelijk te leven!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten