Donkere woonkamer | tips en inspiratie
Wonen Wooninspiratie Woonideeën Kleurinspiratie

Donkere woonkamer | tips en inspiratie

Een donkere woonkamer, durf jij het aan? Van combinatie “donker” en “interieur” worden veel mensen al snel bang. Donkere muren, vloeren en meubels in huis is gedurfd maar kan echt super gaaf zijn. We zijn allemaal snel geneigd om alles licht te houden en hier en daar misschien wat donkere elementen toe te voegen. Lichte kleuren maken een ruimte optisch namelijk groter, dus dit is safe. Lichte kleuren hebben ook zijn charmes en hebben een geven een hele open sfeer aan de ruimte. Daarentegen is een donkere woonkamer heel knus, mysterieus en romantisch. Word jij al nieuwsgierig hoe een donkere woonkamer er dan uit kan zien?

zwart interieur

Donkere kleuren voor in de woonkamer

Een donkere woonkamer kan heel sfeervol en knus zijn, wanneer je gebruik maakt van de juiste kleurencombinaties. Echt niet alles hoeft donker te zijn namelijk. Wanneer je bijvoorbeeld een donkergrijze muur hebt en een taupe vloer, kun je gerust kiezen voor een lichtgrijze bank. Zo behoud je het donkere effect in de kamer.

Bij donkere kleuren zijn we snel geneigd om alleen maar aan zwart te denken, maar dat hoeft niet. Denk ook aan kleuren zoals donkergrijs, donkerbruin of donkergroen. Zo geeft mosgroen een hele luxe uitstraling mee aan een ruimte. Voeg hier wat gouden accessoires aan toe en jouw interieur ziet er super chique uit. Gaaf toch?

Donkere muren met een houten vloer

Een donkere woonkamer hoeft natuurlijk niet helemaal donker te zijn. Je kunt ook kiezen voor een donkere kleur op de muur, waardoor de ruimte toch knus wordt. Dit wordt vaak gedaan in hele grote, open ruimtes. Of denk bijvoorbeeld aan een grote leefkeuken: zwarte muren, een houten keuken en metalen details. Hoe gaaf is dat?

Je kunt er dus ook gewoon voor kiezen om een donkere kleur op de muur te verven. Donkere kleuren matchen heel mooi met verschillende houtsoorten. Een houten vloer is dus altijd goed in een donkere woonkamer. Heb je geen houten vloer? Voeg dan een aantal houten meubels toe aan jouw woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan een houten salontafel.

omslagfoto zwart interieur

Een donkere woonkamer: creëer contrast

Een donkere woonkamer is best gedurfd, maar wel super gaaf. Ben je bereid om nog een stapje verder te gaan? Oke, daar gaan we dan!

We gaan namelijk eens wat contrast toevoegen aan de donkere woonkamer. Zet een kleurrijke bank/stoel in de woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan een knalroze bank of aan een knalroze stoel.

donkere woonkamer contrast

donkere woonkamer contrast

Zorg voor voldoende daglicht

In een donkere woonkamer is het wel van belang dat je voldoende licht kunt binnen laten wanneer dit nodig is. Vooral ‘s avonds is een donker interieur heel sfeervol, maar overdag is het ook wel eens prettig als je wat daglicht hebt in huis. Bijvoorbeeld als je thuis werkt, of wanneer je aan het schoonmaken bent.

lichtinval donker interieur

Op zoek naar meer woonkamer inspiratie?

Ben je op zoek naar meer woonkamer inspiratie? Neem gerust eens een kijkje tussen de artikelen: 4x favoriete woonstijlen en woontrends, Een nieuwe bank voor in huis?! 4x Tips en ideeën, 4x Woonkamer verlichting | Shine bright en Eetkamertafel ideeën: 4x verschillende soorten tafels

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten