De woorden brandverzekering en woonverzekering worden al eens door elkaar gebruikt. Dit zorgt voor verwarring. Of er een verschil is tussen de brandverzekering en de woonverzekering en wat dit verschil juist is, verschilt per land. In sommige landen zijn het synoniemen, in andere landen is de brandverzekering een onderdeel van de woonverzekering. En in nog andere landen is de brandverzekering een aanvullende dekking bovenop de woonverzekering. Dat maakt het natuurlijk heel verwarrend.
In Nederland had je vroeger verschillende verzekeringen nodig om ervoor te zorgen dat je huis goed was verzekerd. De brandverzekering was een van deze verzekeringen. De brandverzekering was een verzekering die brandschade dekt. Aanvullend kon je bijvoorbeeld ook een inbraakverzekering en een inboedelverzekering afsluiten. Tegenwoordig valt dit allemaal onder de benaming woonverzekering.
De woonverzekering bevat dus een dekking voor het risico op brand, maar bevat ook andere dekkingen. Wat de dekking met betrekking tot brandschade betreft, is het dekkingsgebied in ieder geval heel ruim te noemen. Als je pelletkachel bijvoorbeeld brand veroorzaakt, dekt de woonverzekering naast de brandschade zelf ook de blusschade, rookschade, roetschade, smeltschade en schroeischade.
In sommige landen verwijst de benaming brandverzekering naar een aanvullende dekking die bovenop de woonverzekering komt. Men moet het dus aan de woonverzekering toevoegen en er extra voor betalen. Zeker in Franstalige landen is de brandverzekering vaak een aanvullende dekking. In Nederland is dit niet het geval en maakt de dekking voor brandschade standaard deel uit van de woonverzekering.
België is zoals wel vaker een buitenbeentje. In België worden de woorden brandverzekering en woonverzekering namelijk door elkaar gebruikt en zijn het gewoon synoniemen, hoewel de meeste Vlamingen het wel gewoon over de brandverzekering hebben. In België is er dus geen verschil tussen een woonverzekeringscontract en een brandverzekeringscontract. En dat is behoorlijk vreemd, want zelfs het meest eenvoudige brandverzekeringscontract dekt meer dan alleen het risico op brand. Dat komt omdat de wetgever het verplicht heeft gemaakt dat een brandverzekeringscontract ook andere risico’s dekt. Stap voor stap kwamen er nieuwe dekkingen bij en zo is de brandverzekering er uit zijn jasje gegroeid, terwijl de benaming wel gewoon behouden bleef. Er kunnen optioneel ook extra dekkingen aan de brandverzekering worden toegevoegd, zoals een diefstaldekking of een dekking voor juridische kosten. Deze extraatjes hebben uiteraard een invloed op de premie voor een brandverzekering.
Er zijn niet alleen wettelijke regels omtrent de inhoud van de brandverzekering in België, maar bovendien is het er soms ook wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Hoewel het in theorie gaat om een facultatieve verzekering, moet de overgrote meerderheid van de Belgen de verzekering afsluiten. Zo moeten Vlaamse huurders bijvoorbeeld verplicht een huurdersverzekering of huurderaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Om het extra complex te maken: deze verzekering dekt brandschade en waterschade en is dus eigenlijk ook een soort van brandverzekering of woonverzekering. Deze huurdersverzekering is intussen ook verplicht in Wallonië. In Brussel is de situatie dan weer anders.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!