Wat heb je nodig om een hypotheek te krijgen?
Hypotheek Financiën

Wat heb je nodig om een hypotheek te krijgen?

In dit artikel gaan we de belangrijkste verplichtingen en andere bijkomstigheden met je delen voor het afsluiten van een hypotheek. Voordat je je nieuwe droomhuis koopt, moet je eerst een hoop regelen. Je zult bijvoorbeeld moeten kunnen aantonen hoeveel je verdient en of je schulden hebt. Ook wil een hypotheekverstrekker belangrijke informatie over het huis zelf weten zoals de waarde en of er verborgen problemen zijn. In dit artikel krijg je een helder beeld van de dingen die op je pad komen bij het afsluiten van een hypotheek.

Inkomen

Ongeveer één derde van je totale inkomen gaat naar je hypotheek. Het is daarom belangrijk dat je zeker weet dat je een hypotheek kan betalen. Daarom wil de bank of hypotheekverstrekker precies weten hoeveel je verdient. Daarom zul je jaaropgaven en salarisstroken moeten overleggen. Ook willen banken meestal een intentieverklaring van je werkgever ontvangen als je geen contract voor onbepaalde tijd hebt. Er zijn ook nog andere zaken wat betreft je financiële situatie waar de bank inzage in wil hebben zoals huidige woonlasten, toekomstige financiële verplichtingen (bijvoorbeeld verwachte kosten zoals kinderopvang of studiekosten), maar ook eigen geld dat je beschikbaar hebt voor de aankoop van het nieuwe huis.

hypotheek en verhuizen

BKR-toetsing

Dit is een controle van de kredietgeschiedenis bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) om te zien of er leningen zijn geweest en hoe deze zijn afbetaald.De bank wil alles weten over je situatie wat betreft leningen dus wees voorbereid om alles vrij te geven! Heb je een negatieve BKR-registratie dan kan het zijn dat de hypotheekverstrekker je geen hypotheek wil geven. Je zult dan eerst moeten informeren hoe je van je negatieve BKR-registratie af kunt komen.

Taxatierapport

Een taxatierapport is nodig om de waarde van je woning vast te stellen. Een taxatie wordt uitgevoerd door een beëdigd taxateur. De hypotheekverstrekker heeft onderpand nodig voor het te verstrekken leningsbedrag en wil zo min mogelijk risico lopen. Om deze reden wil deze een inschatting kunnen maken van de waarde van de woning. Zo weten zij voor hoeveel ze de woning ongeveer kunnen verkopen mocht je de hypotheek niet kunnen betalen.

Verzekeringen

Koop je een huis, dan moet je verplicht een aantal verzekeringen afsluiten. Hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering verplicht. Een opstalverzekering dekt de schade aan je woning door brand, storm of inbraak. Ook een overlijdensrisicoverzekering is verplicht. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als de verzekerde binnen de looptijd komt te overlijden. De uitkering is dan bedoeld om de hypotheek te kunnen aflossen. Ook dit is een vorm van risicobeheersing van de hypotheekverstrekker. Er zijn nog een paar andere verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel handig zijn om af te sluiten als je een huis koopt. Een levensverzekering bijvoorbeeld of een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld spullen in je huis. Bijvoorbeeld bij diefstal of lekkage. Ook losse spullen in je tuin zoals je tuinmeubilair zijn gedekt. Een levensverzekering keert een bepaald bedrag uit bij overlijden.

Notaris

Koop je een huis dan stelt de notaris een akte op die hij met jou en de verkoper ondertekent. De notaris zorgt ook voor de inschrijving van de akte bij het Kadaster. Ook de hypotheekakte hoort bij het afsluiten van de hypotheek. Hierin staat dat je de gekochte woning als onderpand geeft in ruil voor de hypotheek. De notaris is een verplicht onderdeel van het aankoopproces. De kosten van de notarissen liggen ergens tussen de 1000 en 1500 euro.

verhuizen

Belastingdienst

Koop je een huis dan krijg je ook met de Belastingdienst te maken. Je betaalt namelijk overdrachtsbelasting op het moment dat je een huis koopt. Ben je 35 jaar of ouder dan betaal je 2% aan overdrachtsbelasting. Koop je je eerste huis en ben je tussen de 18 en 35 en koop je een huis onder de 400.000 euro dan betaal je geen overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting en de kosten van de notaris worden ook wel de kosten koper genoemd. Deze kosten kun je niet meefinancieren en moet je uit eigen middelen betalen. Algemene zaken waarmee je rekening kunt houden

Bovenop al deze verplichtingen zijn er nog enkele andere dingen die we willen benoemen die je in gedachten kunt houden voordat je een huis koopt:

  • Hypotheekvorm: Kies de juiste hypotheekvorm die past bij je financiële situatie en doelen.

  • Rentevastperiode: Bepaal hoelang je de rente op je hypotheek vastzet om financiële stabiliteit te garanderen.

  • Hypotheekadviseur: Schakel een ervaren hypotheekadviseur in voor deskundig advies en begeleiding.

  • Belastingvoordelen: Onderzoek mogelijke belastingvoordelen, zoals hypotheekrenteaftrek, om je financiële lasten te verlichten.

  • Hypotheekvoorwaarden: Begrijp de voorwaarden van je hypotheek nauwkeurig voordat je iets ondertekent.

  • Acceptatiecriteria: Ken de specifieke eisen van hypotheekverstrekkers om een hypotheek te verkrijgen en zorg dat je eraan voldoet.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten