3 tips om de waarde van je woning te verhogen
Wonen Duurzaam

3 tips om de waarde van je woning te verhogen

Misschien denk je er niet over na, maar het is bijzonder slim om de waarde van je woning te verhogen. Je krijgt niet alleen meer geld voor je woning als je deze ooit verkoopt, je woont er ook nog eens een stuk lekkerder door. Lees verder en ontdek welke dingen je kunt doen!

Creëer meer ruimte

Veel Nederlanders vinden hun huis te klein. Zonde, want we brengen het grootste gedeelte van onze tijd juist daar door! Gelukkig zijn er een hoop dingen die we kunnen doen om ons huis groter te maken of in ieder geval groter aan te laten voelen. Bijvoorbeeld:

 • Maak van je rommelzolder een leefruimte. Gooi overbodige spullen weg, maak een mooi schot of koop een kast waar je je spullen in kwijt kan en zet meubels neer waar jij je fijn bij voelt. Tip: stop spullen waar je over twijfelt in een doos en schrijf daar de datum op. Heb je er na een jaar nog niets uit nodig gehad? Gooi het dan lekker weg.

 • Ga lekker minimaliseren! Heb je echt al die boeken en tijdschriften nodig? Word je eigenlijk onrustig van die kast vol decoratie? Moeten die krukjes echt naast de bank staan? Met weinig meubels en decoratie lijkt je huis veel groter, dus geef het weg of verkoop het.

 • Hang een grote spiegel in je woonkamer. Door de weerspiegeling lijkt je ruimte ineens twee keer zo groot.

 • Gebruik lichte kleuren in je huis. Donkere muren komen al snel op je af en verkleinen de boel. Neutrale kleuren vervelen minder snel en maken je ruimte lichter en groter.

Wil je écht meters aan je huis toevoegen? Laat dan bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen, de nok verhogen of ga voor een dakopbouw. Het mes snijdt bij deze investeringen aan twee kanten: je voelt je prettiger in je huis én de woningwaarde stijgt aanzienlijk.

Waarde woning verhogen

Isoleren is profiteren

Maar liefst drie van de vier Nederlandse woningen zijn niet goed geïsoleerd. Wat kan jij doen om de isolatie van je woning te verbeteren? Met een paar verbeteringen zorg jij er al voor dat je comfortabeler woont. Je energierekening daalt en het is ook nog eens goed voor het milieu! De waarde van je woning stijgt met goede isolatie, juist door de lage energierekening. Potentiële kopers willen graag lage maandlasten en een lage energierekening draagt daar goed aan bij.

Een paar simpele tips om je huis beter te isoleren:

 • Bevestig een tochtborstel of -klep voor de brievenbus

 • Plaats tochtstrips bij je ramen en deuren, daarmee kan je al 50 kubieke meter gas per jaar besparen

 • Zorg ervoor dat naden en kieren geen tocht doorlaten met bijvoorbeeld kit

 • Hang mooie gordijnen op, dan komt de kou niet binnen

 • Zet een grote plant of heg voor een muur waar altijd de wind op staat, zodat hij de wind tegenhoudt

Wil je je huis echt goed isoleren, dan kan je ervoor kiezen een specialist te laten kijken naar je woning. Vooral woningen die gebouwd zijn tussen 1900 en 1980 zijn slecht geïsoleerd. Deze woningen hebben namelijk spouwmuren, wat inhoudt dat er een lege ruimte in de muur zit. Door deze te vullen met isolatiemateriaal, houd je maandelijks geld in je zak! Daarnaast kun je je vloer en/of je dak laten isoleren voor een optimaal resultaat.

Wees spaarzaam met energie en wek het zelf op

Je weet zelf wel dat je je stekkers niet onnodig in het stopcontact moet laten zitten. Dat je geen lampen moet laten branden als het niet nodig is en dat je de tv ook best uit kan zetten als je eigenlijk aan het lezen bent. Maar wist je dat er nog een hele hoop andere tips zijn om spaarzaam om te gaan met energie? Het is een win-win-situatie: je bespaart energie én geld. Het kan al heel simpel, kijk maar:

 • Spaar je was op. Door je wasmachine zo vol mogelijk te doen en te wassen en op een lagere temperatuur, bespaar je energie, water en geld. Ook leuk: als je de was laat drogen op een wasrek in plaats van in de droger, houd je ook de luchtvochtigheid in je huis op peil.

 • Nooit meer eten weggooien! Heb je te veel eten gekookt, bewaar het dan in je vriezer. Laat het eerst afkoelen, anders moet je vriezer harder werken. Wil je het ontdooien, doe dat dan in de koelkast. Op die manier gebruikt je koelkast even minder energie en je spaart energie uit die je anders voor de magnetron nodig had.

Een duurzame woning is momenteel erg in trek op de woningmarkt. Of je je huis wil verkopen of niet, je geniet in ieder geval van veel lagere lasten! Met zonnepanelen verdien je meer dan wanneer je geld op je spaarrekening zet. Ook hier geldt dat je een streepje voor hebt als je je huis verkoopt. Een energierekening die bijna op nul staat, dat wil iedereen! Tip: je kan de btw die je over je zonnepanelen betaalt gewoon terugvragen aan de Belastingdienst.

Vergelijk altijd vakmannen en offertes

Via solvari.nl kan je altijd gratis en vrijblijvend offertes vergelijken voor honderden klussen in en rond je huis. Je kan vergelijken op prijs en op kwaliteit door beoordelingen van andere consumenten te lezen. Daarnaast kan je altijd inspiratie opdoen en meer informatie lezen over klussen die je wil laten uitvoeren.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten