Alles over pelletkachels en pelletkorrels
Duurzaam Energie

Alles over pelletkachels en pelletkorrels

Pelletkachels worden steeds populairder. Niet alleen omdat ze een ruimte heel goed warm kunnen houden, maar ook omdat ze een stuk milieuvriendelijker zijn dan veel andere kachels. Meer weten? Wij leggen je in dit artikel alles uit over pelletkachels.

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel gebruikt pellet korrels als brandstof. Dit zijn kleine korrels gemaakt van houtzaagsel, houtschaafsel, of restmateriaal uit de houtindustrie. Deze korrels zitten bovenin de pelletkachel en worden langzaam naar de verwarmingskamer gebracht. Middels elektronische verbranding worden de pelletkorrels ontbrand. Er zit een ventilator in de kachel die verse lucht aanvoert en warme lucht naar buiten brengt.

Pellets zijn energiezuinig

Wist je dat een pelletkachel een stuk energiezuiniger is dan een gewone kachel of een centrale verwarming? Dat komt omdat pelletkachels thermostatisch zijn geregeld. Wanneer het warm genoeg is in een ruimte, zal de kachel minder warmte afgeven. Wordt het kouder in de ruimte? Dan geeft de kachel juist weer wat meer warmte af. Op die manier worden er nooit meer pelletkorrels gebruikt dan nodig is.

Pellets zijn milieuvriendelijk

Bij het productieproces komt maar weinig grijze energie vrij wat pelletkachels betreft; zo’n 2 tot 3 procent. Dat is heel laag in vergelijking met gas, stookolie of elektriciteit. Respectievelijk komt hier 10, 13 en 30 procent grijze energie vrij. Dat betekent dat een pelletkachel een stuk milieuvriendelijker is. Daarnaast worden pelletkorrels gemaakt van restmateriaal uit de houtindustrie, wat betekent dat er voor de productie geen bomen hoeven te worden gekapt.

Hoeveel pellets verbruikt een pelletkachel?

Hoeveel pelletkorrels een kachel verbruikt, is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld op welke stand de kachel brand, het vermogen van de kachel, de ruimte die verwarmd moet worden en het soort pelletkorrels. Als we uitgaan van een brandende kachel gedurende de hele winter op een temperatuur van 21 graden, dan zul je daarvoor gemiddeld zo’n 1500 kg aan pelletkorrels nodig hebben. Uiteraard zijn dit gemiddelde omstandigheden, en kan het gebruik per situatie flink verschillen.

Pelletkachel

Wat kosten pellets?

Pelletkorrels zijn niet heel duur. Een kleine zak kost tussen de €4,90 en €5,40. Wil je gelijk een hele voorraad aan pelletkorrels? Dan kun je voor rond de €300 al gauw 65 zakken pelletkorrels krijgen. Zo kun je weer even vooruit!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten