Veilig klussen in huis? 4x tips!
DIY Klussen

Veilig klussen in huis? 4x tips!

Het is super leuk om zelf thuis aan de slag te gaan om jouw ideale droomhuis waar te maken. Hier komen helaas ook minder leuke zaken bij kijken, zoals veiligheid. Dit zal misschien niet het leukste gedeelte van je project zijn, maar zeker wel een van de belangrijkste. Het zou natuurlijk zonde zijn als er iets mis gaat tijdens een van je DIY-projecten en je ernstige verwondingen oploopt. Daarom geven we je graag de volgende 4 tips mee wanneer je thuis aan het klussen gaat!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goed voorbereiding is al het halve werk. Zorg dat de ruimte waar je aan de slag gaat, goed is opgeruimd en netjes is. Zo voorkom je onhandige ongelukjes en kun je rustig aan jouw project beginnen. Bedenk ook van te voren hoe je het wilt gaan aanpakken. Wat is de ideale werkplek? Zijn er dingen die eventueel afgetapet moeten worden? Zijn er dingen die kapot kunnen gaan en hoe kun je dit voorkomen? Dit zijn belangrijke dingen waar je eerst over na moet denken. Wanneer je van tevoren al een plan uitdenkt kun je de beste opties tegen elkaar afwegen en ga je vervolgens veel gemakkelijker aan de slag.

2. Investeer in goede bescherming

Op goede bescherming kun je beter niet te veel besparen omdat het enorm veel ongelukken kan voorkomen. Het zijn meestal niet de mooiste kleren, maar het zorgt er wel voor dat je geen verwondingen oploopt tijdens het klussen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje:

Veiligheidsschoenen

Vooral als je met zware spullen aan de slag gaat, zijn veiligheidsschoenen echt een must. Veiligheidsschoenen hebben vaak een stalen neus, wat ervoor zorgt dat jij geen voetverwondingen oploopt als je een keer iets zwaars laat vallen. Daarnaast hebben ze vaak een tussenzool. Zo ben je beschermd tegen losliggende spijkers en andere scherpe voorwerpen op de grond.

Als je op zoek bent naar schoenen van hoge kwaliteit dan kun je het best gaan voor de stevige veiligheidsschoenen van Engelbert Strauss. Voor elk soort klusser, zowel voor werk als thuis, hebben zij de geschikte beschermende schoenen. Ze bieden een ruim aanbod aan veiligheidswerkschoenen van S1 tot S5. Ben je benieuwd wat dit S-nummer betekent of ben je benieuwd welke jij nodig hebt? Lees dan ook eens het volgende artikel van Bouwenwonen.net.

Veiligheidsbril

Gelukkig is het uitzoeken van een veiligheidsbril een stuk eenvoudiger. Als je gaat zagen, slijpen of boren is het sowieso aan te raden om een veiligheidsbril op te zetten. Je zit er niet op te wachten dat je de hele dag nog last hebt van je ogen door al het stof dat erin is gekomen.

Werkhandschoenen

Deze heb je misschien al wel in de kast liggen, maar ook je werkhandschoenen mogen niet ontbreken. Als je bijvoorbeeld met hout gaat werken, zorgen deze handschoenen ervoor dat je geen splinters in je handen krijgt. Maar ook als je met scherpe voorwerpen werkt kunnen werkhandschoenen een oplossing bieden. Het kan namelijk akelig vervelend zijn als je tijdens het klussen telkens je handen openhaalt.

Stofmasker

Mondmaskers kennen we inmiddels al te goed van corona, toch hebben stofmaskers een wat andere functie. Een stofmasker gebruik je als je werkzaamheden gaat verrichten waarbij veel stofdeeltjes vrijkomen zoals bij het slopen of schuren van iets. Het kan namelijk schadelijk zijn voor je luchtwegen om stof of andere bestanddelen in te ademen.

3. Ga voor goed gereedschap

Controleer altijd van tevoren je gereedschap en schaf op tijd nieuwe aan. Je zult het snel genoeg zien of merken wanneer iets aan vervanging toe is. Mocht je toch twijfelen, dan kun je langsgaan bij de bouwmarkt waar je het product gehaald hebt of bij iemand die er meer verstand van heeft. Als je klaar bent met je gereedschap is het ook altijd van belang dat je deze weer netjes ergens opbergt. Zo voorkom je dat je gereedschap onnodig beschadigd raakt.

4. Pas op bij hoge hoogtes

Gevaar zit vaak al in een klein hoekje. Zorg daarom altijd voordat je ergens op of in klimt dat je dit van tevoren even checkt. Kijk of het materiaal waar je op gaat staan goed stevig en stabiel is en of je een gelijke ondergrond hebt. Je wil namelijk niet van zo een hoge hoogte naar beneden vallen.

Meer woonideeën?

Ben je op zoek naar meer woonideeën? Lees dan ook eens deze artikelen en doe inspiratie op: 4x smart home apparaten: deze móet je hebben!, 5x Stijlvol ruimte besparen in huis en Modern interieur: strak & stijlvol wonen.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten