Stadstuin inrichten: inspirerende tips en ideeën
Tuinideeën Seizoenen

Stadstuin inrichten: inspirerende tips en ideeën

Een stadstuin inrichten kan een uitdaging zijn. Je hebt niet alleen te maken met veel schaduw van hoge gebouwen, maar ook met inkijk en weinig ruimte. Wanneer je een stadstuin inricht zoals een grote tuin zal dit er al snel erg druk uitzien.

Hoe richt je een kleine tuin zo in dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte én zorgt dat het niet te druk wordt? En hoe zorg je voor privacy in je stadstuin? Dat lees je hier!

Functie van de stadstuin

In een stadstuin moet je je afvragen waar je de tuin voor wilt gebruiken. Wil je jouw tuin gebruiken om er gezellig in de zomer van de zon te kunnen genieten, er lekker te eten, voor de kinderen om in te spelen, als groentetuintje of wil je ‘m gebruiken voor opslag? In een stadstuin is het belangrijk om hier keuzes in te maken. Vaak is het niet mogelijk om al deze functies in je kleine stadstuin te verwerken zonder dat het te druk wordt.

Terras in je stadstuin

Veel mensen kiezen voor een gezellig terras in hun stadstuin met een tuinset of een kleine loungeset. Voor beide is vaak geen ruimte in een kleine tuin. Plaats deze set op een plek waar weinig schaduw valt door de bomen, huizen en tuinafscheidingen. Bijvoorbeeld midden in de tuin of meer in een hoekje achterin of voorin (afhankelijk van waar de zon het langste schijnt). Leg op koude zomeravonden allerlei kussens en dekens in je tuinset zodat je langer kunt genieten van jouw stadstuin. Scoor je sierkussens via Tuinkussenshop.nl.

stadstuin

Bestrating

Een pad aanleggen of de bestrating voor een terras? Denk aan grote, vierkante tegels. Die zorgen voor een minimalistische uitstraling. Daardoor heeft je stadstuin al snel een wat rustigere look. Denk bij een pad aan grote, vierkante tegels omringt door grind of gewoon een pad van grote vierkante tegels aan elkaar. Je kunt ook gaan voor een pad van houten planken. Dit geeft een gezellige sfeer aan je stadstuin.

Planten en bomen in een stadstuin

Hou jij ook van een beetje groen in de tuin? Ga voor planten die lang groen blijven! Denk aan varens zoals de Polystichum en buxussen zoals Pachysandra Terminalis. Ga ook voor schaduwplanten in een tuin met veel schaduw. Denk daarnaast aan verticaal beplanten, zoals beplantingen die aan muren groeien. Bijvoorbeeld Cyrtomium (soort varen), Asparagus sprengeri, Caladium soorten en Hedera. Zo zijn er nog een aantal planten die vaak worden gebruikt bij verticale beplanting.

Daarnaast kun je ook kiezen voor bomen in een kleine, stadstuin. Bomen zorgen meteen voor wat privacy vanaf bovenaf. Ga voor bomen die niet te groot worden en die bladverlies hebben in de winter. Zo heb je schaduw in de zomer en extra licht dat binnenkomt in de winter. Denk hierbij aan een Bolphotinia, een Laurier op stam of een Bolcatalpa.

Indeling kleine tuin

Hoe deel je een kleine tuin nou optimaal in? Zorg dat je een terrasje plaatst op een plek waar veel zon schijnt. Denk er daarnaast aan dat je genoeg loopruimte hebt rondom je tuinset. Ga je voor beplanting en gezellig groen? Maak ergens een border in de tuin waar je het groen laat terugkomen. Bijvoorbeeld tegen een heg of ander soort tuinafscheiding aan. Beplanting aan de zijkanten van de tuin zijn ook ideaal om geluid van buitenaf wat meer te dempen.

Wil je in het midden van je tuin een kleine afscheiding? Bijvoorbeeld om op je terras omringt te zijn door beplanting en vanuit je huis veel groen te zien? Dan is een plantenperk daar perfect voor! Ga jij voor een minimalistische stadstuin? Denk dan aan een klein en strak vijvertje als afscheiding.

tuin inspiratie

Meer tips en tuin ideeën?

Benieuwd naar meer inspirerende tuin ideeën? Lees ook onze blogs over het inrichten van een Japanse tuin, strakke tuin ideeën en het inrichten van een tropische tuin.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten