Slaapkamerplanten: Hoe houd je ze in leven?
Slaapkamer ideeën Planten

Slaapkamerplanten: Hoe houd je ze in leven?

Veel mensen vinden het lastig om van de slaapkamer een sfeervolle plek te maken. Vaak blijft ‘project slaapkamer' bij een mooi nieuw bed of een luxe kast. Je zult je verbazen wat voor effect een paar topfitte planten hebben op een ruimte. Een paar slaapkamerplanten helpen om de losse elementen van je slaapkamer meer bij elkaar te brengen. Slaapkamerplanten zorgen voor de finishing touch die je kamer nodig heeft! 

Maar welke planten dragen bij aan de warme, intieme sfeer die je op je slaapkamer wil creëren? Een manshoge cactus in ieder geval niet! Lees verder om er achter te komen welke planten geschikt zijn voor op de vensterbank of het nachtkastje.

Geef water en zorg voor licht!

Zonder water en licht kunnen planten niet groeien. Dit is voor planten het belangrijkste wat er is. Dat je wekelijks met een kleine slok water langs de planten moet is niets nieuws. Daarmee is het grootste deel van de verzorging van je planten gedaan. Echter is het ‘geven’ van voldoende licht iets wat vaak mis gaat. Als het specifiek gaat om slaapkamer planten, kunnen we je drie tips geven: 

  • Doe iedere dag lekker de gordijnen helemaal open. De tijd dat jij weg bent uit de slaapkamer is het moment dat de plant zijn energie kan ontvangen van de zon. 

  • De tweede tip gaat over de plaats in de kamer. Bij het uitzoeken van een leuke plant kun je vaak op het label of online zien of een plant houdt van direct of indirect licht. Houd rekening met deze plaats! Zo blijven je plantjes mooi fris en groen!

  • Voor de planten die je al hebt, zoek op internet naar welke standplaats en verzorging ze nodig hebben. Geef ze voeding en ververs eens per jaar de potgrond. 

Direct licht

Niet alle planten kunnen direct licht aan, maar voor de planten die er van houden is de vensterbank is voor ons de beste plek. Heb je wat meer plek? 

Kies dan bijvoorbeeld:

  • Zamioculcas 

  • Olifantsoor (Alocasia)  

  • Rubberboom of Tabaksplant (Ficus)

  • Paradijsvogelbloem (Strelitzia)

Heb je een raam op het zuiden? Denk dan aan vetplanten zoals de Crassula, Sanseveria of een leuke cactussoort zoals de Epiphyllum met een keer per jaar schitterende bloemen. 

Slaapkamerplanten

Indirect licht

Met een paar plantjes op de vensterbank of dicht bij het raam bereiken we natuurlijk niet de urban jungle feel die je slaapkamer naar het volgende niveau tilt. Voor de plekken met indirect licht hebben we andere planten nodig. Echte plantenliefhebbers, zoals wij, leven bij de slogan ‘Hoe groter hoe beter’. Maar dit gaat natuurlijk niet over onze kamer, maar over die van jou. Daarom adviseren we je om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je kamer. 

Een prachtige toevoeging in je kamer is een mooie Philodendron. Deze plant heb je in alle soorten, kleuren en maten. Een van de bekendste soorten is de Monstera of ook wel ‘Gatenplant’ genoemd. Deze plant groeit van origine op de grond van de Jungle van Centraal Amerika. Door het dichte bladerdek zijn ze wel gewend aan wat minder licht. Daarom zijn alle beschikbare soorten Philodendron een uitstekende keus voor in de slaapkamer. 

Heb je wat minder plek? De Scindapsus Epipremnum is een makkelijk te onderhouden klimmer. Deze plant is oersterk en zijn mooi getekende blad is een toevoeging aan iedere ruimte. 

Weinig daglicht in je slaapkamer? 

Helaas heeft niet iedereen een kamer met een groot raam. Misschien slaap jij op zolder en zullen je planten het moeten doen met een klein beetje daglicht uit het dakraampje. Geen zorgen! Een Bromelia of Tillandsia kan prima leven op alleen kunstlicht. In de natuur vinden ook zij hun oorsprong in de dichtbegroeide jungle van Zuid- en Centraal Amerika. 

De ideale slaapkamerplant

Je oren beginnen vast te klappen van al die moeilijke namen in deze blog. 

Gelukkig is die Bromelia van net niet helemaal onbekend. De bekendste Bromelia soort is de ananas en goed nieuws.. dit is misschien wel de ultieme kamerplant voor de slaapkamer. We weten allemaal dat planten zuurstof afgeven. Maar de meeste van ons weten niet dat ze daarmee stoppen wanneer het donker wordt.  

De ananasplant is een van de weinige planten die haar zuurstof ‘s nachts afgeeft. Naast zuurstof geeft de plant ook het enzym bromelaïne af. Dit ruikt heerlijk en werkt luchtwegverwijdend. Daarom wordt deze plant ook wel de ‘anti-snurk plant’ genoemd! Je begrijpt wel waarom deze plant een plekje heeft verdient in deze blog!

Jouw beurt!

Nu je wat meer weet over de verzorging van planten, kun je de planten die op je slaapkamer staan beter verzorgen. Je weet nu ook hoe je nieuwe planten kunt kopen die passen bij de hoeveelheid licht die je op je slaapkamer hebt. Vergeet niet te kijken op de labels of thuis op internet zodat je zo goed mogelijk kan voldoen aan de behoefte van elke plant. Ben je op zoek naar nieuwe groene sfeermakers? Bewapend met je lijstje kun je gaan kijken bij de lokale bloemist, tuincentrum of op internet. Er is van alles te krijgen. Succes met je zoektocht!

Slaapkamerplanten

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten