Milieuvriendelijker wonen met een warmtepomp
Energie

Milieuvriendelijker wonen met een warmtepomp

Wil jij ook bijdragen aan een beter milieu en een lagere energierekening? Een warmtepomp helpt je hierbij! De afgelopen jaren hebben we een flinke prijsstijging gezien op gas en misschien is het voor jou nu ook het moment om over te stappen. Benieuwd of een warmtepomp iets voor jou is? Daar kom je achter in dit artikel.

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp is eigenlijk een duurzamer alternatief voor een traditionele verwarmingsketel. Dit is ook de reden dat de overheid subsidie verstrekt voor het installeren van een warmtepomp.

Een warmtepomp is in staat om warmte-energie uit het water, de lucht en de bodem uit de omgeving te halen. De warmte-energie die dan vrijkomt wordt vrijgegeven in het verwarmingssysteem, dat verbonden is met de warmtepomp.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Wil jij ook je CO2 uitstoot met zo’n 25% verlagen? Dat kan met een warmtepomp! Een warmtepomp werkt samen met jouw CV om jouw huis te verwarmen. Hierdoor gaat jouw gasverbruik flink omlaag.

Bovendien is de subsidieregeling voor warmtepompen een leuke bijkomstigheid. Op deze manier wordt de overstap op duurzamer leven toch iets makkelijker gemaakt. We snappen namelijk ook dat het in een keer een redelijk grote investering kan zijn. Maar het is wel een investering die je weer terug verdient. Je zult namelijk zien dat je al gelijk op jouw energierekening bespaart.

Daarnaast is een warmtepomp erg onderhoudsarm. Dit betekent dat je ongeveer 1 à 2 keer per jaar preventief onderhoud moet plegen aan het filter, zo voorkom je dat stofdeeltjes zich op gaan hopen. Op deze manier kun je er voor de rest van de periode weer tegenaan kunt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?

Een warmtepomp kost ongeveer tussen de €4.000 en €25.000 euro. Hiertussen zit een erg groot verschil en het is dus belangrijk dat je een warmtepomp kiest die aan jouw wensen voldoet. Het is bovendien zo dat een warmtepomp nou eenmaal geluid maakt. Er zitten echter verschillen tussen de modellen. Zo maakt een hybride warmtepomp alleen geluid als deze gebruikt wordt en maakt een volledige warmtepomp over het algemeen vaker en harder geluid. Als er een kamer vlakbij de warmtepomp zit, is het dus aan te raden om voor een hybride warmtepomp te gaan.

Daarnaast is het handig om naar het verwachte rendement te kijken. Soms is het rendement op een duurder model vele malen hoger. Dit kan dan soms toch de doorslaggevende factor zijn om over te gaan op een warmtepomp met een hoger prijskaartje.

Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat je warmtepomp ook goed presteert. Dit kun je opmaken uit de Coefficient of Performance (COP). Dit geeft aan hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. In dit geval betekent hoe hoger de COP hoe efficiënter de warmtepomp.

Ten slotte, vergeet niet de subsidies aan te vragen die er beschikbaar zijn!

Meer inspiratie opdoen?

Wil jij meer weten over je interieur duurzaam inrichten? Lees ook Verbouwen: hoe maak je je huis energiezuinig? of Wil jij een duurzame woning? Geen probleem met deze 5 groene tips!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten