Kerstboom optuigen en aftuigen: 4 tips
Wooninspiratie Kerstdecoratie

Kerstboom optuigen en aftuigen: 4 tips

De kerstboom optuigen is voor veel mensen de start van de kerstperiode. Maar, wanneer ga je nou eigenlijk de kerstboom optuigen? Vroeger gebeurde dit veelal een paar dagen voor kerst, rond 21 december. In Nederland vinden wij het echter heel leuk om deze sfeervolle boom in huis te zetten, waardoor wij dit al veel eerder doen. De meeste mensen zetten de kerstboom in huis wanneer sinterklaas het land uit is, na 5 december dus. Vroeger liet men de kerstboom staan tot Driekoningen (6 januari). Als je deze periode aanhoudt, kun je dus een maand genieten van de kerstboom in huis. Wij hebben nog meer handige tips op een rijtje gezet voor het op- en aftuigen van de kerstboom. Kijk je mee?

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk: deze uitspraak horen we in Nederland heel erg vaak, en ook bij het het optuigen van de kerstboom komt deze van pas. Er zijn namelijk al een aantal dingen die je kunt doen voordat je daadwerkelijk begint met het optuigen van de kerstboom:

- Kijk of je nog voldoende kerstversiering hebt

- Stal al jouw kerstversiering uit op de tafel en sorteer alles uit

- Haal de lampjes uit elkaar en test of ze werken

- Leg een aantal oude kranten op de vloer, voor als er wat kerstballen sneuvelen

Met deze simpele voorbereidingen kun je nog efficiënter de kerstboom optuigen, ideaal toch?

kerstversiering

Tip 2: Kerstboom optuigen: zorg dat jouw kerstboom past bij de rest van jouw interieur

De kerstboom optuigen is een lastige, maar leuke klus. Je kunt jouw kerstboom op verschillende manieren versieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kerstboom heel feestelijk te versieren, met kleuren zoals rood, zilver en goud. Je kunt er anderzijds voor kiezen om de kerstboom af te stemmen op de kleuren in huis. Heb jij bijvoorbeeld een Scandinavisch interieur? Hang dan witte en grijze kerstversiering in de boom.

kerstboom optuigen kerstboom optuigen

Tip 3: De kerstboom aftuigen: maak er geen rommeltje van

De kerstboom optuigen zien veel mensen als een leuke klus, het aftuigen wordt daarentegen vaak gezien als minder leuk. De kerstversiering wordt vaak slordig in dozen gedaan, waardoor er veel mooie ballen kapot gaan. Dit is erg zonde. Om ervoor te zorgen dat alle versiering mooi en heel blijft, kun je deze in verhuisdekens wikkelen. Verhuisdekens zijn ideaal voor (natuurlijk) een verhuizing, maar ook om belangrijke spullen op te bergen.

Tip 4: Je hoeft de kerstboom echt niet altijd weg te gooien!

De kerstboom wordt naderhand vaak weggedaan, terwijl je nog veel langer plezier kunt hebben van de boom. Geef de boom gewoon een mooi plekje in de tuin! In de tuin kun je de kerstboom mooi planten, waardoor je nog veel langer plezier hebt van de boom.

Laat de boom eerst even aan de buitentemperatuur wennen voordat je hem gaat planten. Zet de boom bijvoorbeeld een aantal dagen in de schuur en plant hem daarna in de grond.

Meer kerst ideeën?

Ben je op zoek naar meer kerst ideeën? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: Kerst ideeën voor in huis | voor de early birds, Kersttafel dekken: voor de gezelligste avonden van het jaar!, De kerstboom versieren: maak jouw mooiste boom ooit!, Creëer een echte kerstsfeer in jouw tuin! en Kerstboom versieren: Help, ik heb katten!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten