Hypotheek oversluiten
Hypotheek

Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest als nu! Daarom zijn er veel mensen die besluiten hun hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Met een gemiddelde hypotheekrente van 3,5% of minder voor een hypotheek van tien jaar vast is het voor u waarschijnlijk ook verstandig om naar de mogelijkheden van oversluiten te informeren.

Als u van mening bent dat u bij een andere geldverstrekker een hypotheek kunt krijgen die op dit moment beter bij u past dan kunt u uw hypotheek oversluiten. Maar hoe werkt dat precies? Op internet zijn verschillende rekenmodules te vinden waarmee u in een paar klikken kunt onderzoeken of het gunstig is te wisselen van hypotheek. Laat u zelf goed inlichten zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Waarom een andere hypotheek?

Denkt u er over uw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker omdat de rente lager is geworden, bereken dan eerst hoeveel hypotheek u nodig heeft. Via berekentools kan gemakkelijk worden berekend wat de maximale hypotheek is die u kunt krijgen. Als u wilt oversluiten wordt er onder andere gekeken naar de schuldrest van uw huidige hypotheek en de waarde van uw woning. Daarnaast is het verstandig in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur als u wilt wisselen van hypotheek omdat het gevolgen kan hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Of het gunstig is uw hypotheek over te sluiten is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de marktomstandigheden. Elders kunt u wellicht een lagere rente krijgen waardoor uw maandlasten dalen. Let wel op de oversluitkosten.

Hypotheekrente

Voor een gemiddelde hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die vast wordt gezet voor tien jaar wordt 3,5% of minder betaald. Verschillende media melden dat de hypotheekrente nog nooit zo laag is geweest als nu. Daarmee is dit het ideale moment voor veel mensen om te gaan hypotheek 'shoppen'. Vooral onder starters is er meer interesse in de huizenmarkt door de gedaalde huizenprijzen en lage hypotheekrente. Veel banken verlagen hun hypotheektarieven waardoor het gunstig kan zijn een hypotheek over te sluiten. Hypotheekverstrekkers hebben verschillende hypotheken, bijvoorbeeld lineaire hypotheken, spaarhypotheken, aflossingsvrije hypotheken en annuïteitenhypotheken. Het is verstandig deze hypotheekvormen en de hypotheekgevers met elkaar te vergelijken. Kijk online voor de huidige hypotheekrente van geldverstrekkers. De hypotheekrente kan worden vast gezet voor een periode van een maand, een variabele maandrente of er kan worden gekozen voor een periode van twee jaar of langer, een vaste rente.

De toekomst

Financieel experts voorzien dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. Dat is niet alleen voor starters gunstig maar ook voor doorstromers. Er worden alweer flink meer hypotheken verstrekt ten opzichte van vorig jaar en de huizenprijzen zijn langzaam aan het stijgen. U bent niet van plan te verhuizen want u heeft uw droomhuis al in bezit. Dan is het verstandig om te bekijken of overstappen naar een andere hypotheek voordelig voor u is. Ontdek snel wat u kunt besparen. Want in de toekomst wilt u uw geld natuurlijk liever investeren in leuke dingen, zoals die wereldreis die u al jaren wilt maken of de studie van uw kinderen.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten