Dit komt er kijken bij het afsluiten van een hypotheek
Hypotheek Financiën

Dit komt er kijken bij het afsluiten van een hypotheek

Stellen of individuen die op zoek gaan naar een eerste of volgende woning, sluiten voor de aankoop daarvan vrijwel standaard een hypotheek af. Zelf een woning of appartement bekostigen vergt een groot eigen vermogen, waarbij geldt dat je een deel van dit budget wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of het samenstellen van het interieur.

Het afsluiten van een hypotheek bestaat uit verschillende stappen. Begin bijvoorbeeld eens bij je maximale hypotheek berekenen. Dit geeft een eerste beeld van de prijsklasse waarbinnen je op zoek kunt gaan naar een woning. De woning dient straks als onderpand voor de lening. Het verzekert een bank ervan, dat zij het geleende bedrag terug zullen krijgen als je niet langer in staat bent de lening af te sluiten.

Verschillende hypotheekvormen en vergelijken van de hypotheekrente 

Heb je een geschikte woning gevonden, die binnen het budget van de kredietverstrekker valt? Een volgende stap is het vergelijken van de verschillende hypotheekvormen. Populair zijn de lineaire- en annuïtaire hypotheek. In het eerste geval betaal je maandelijks een vast deel van de hypotheek af aan de bank. De rente neemt hierbij maandelijks af, daar over een steeds kleiner bedrag rente wordt betaald.

Kies je voor een annuïtaire hypotheek? In dat geval los je in de eerste jaren relatief weinig af. De hypotheekrente is in deze periode hoog. Naarmate de tijd verstrijkt ga je een steeds groter bedrag aflossen. De looptijd van een lineaire- en annuïteitenhypotheek is hierdoor gelijk.

Vergelijk de hypotheekrente bij verschillende banken 

In beide gevallen is een hypothecaire lening vergelijken bij verschillende kredietverstrekkers aan te raden. Het geeft een goed beeld van het verschil in hypotheekrente, wat bepalend is voor de hypotheeklasten. Kijk hierbij ook eens naar de korting die geboden wordt aan huishoudens met een groen energielabel.

Hypotheek aanvragen bij de bank 

Op het moment dat je een keuze gemaakt hebt uit de verschillende hypotheekvormen en de kredietverstrekker met de laagste hypotheekrente gevonden hebt, kun je de hypotheekaanvraag indienen bij de bank. Het is gebruikelijk om dit zeker een eerste keer samen met een adviseur te doen. Deze kan je in het voortraject bijvoorbeeld al meer vertellen over de verschillen tussen een lineaire- en annuïteitenhypotheek en de voor- en nadelen van beide opties benoemen. 

Bij het aanvragen van een hypotheek dien je verschillende documenten aan te leven. Denk aan een bewijs van je inkomen, en voorlopig koopcontract, een werkgeversverklaring, je jaaropgaven en actuele afschriften van een bank- en/of spaarrekening. Ook zal de kredietverstrekker een overzicht willen hebben van je openstaande schulden, zoals een studieschuld. 

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten