Het gaat om de bodem en het matras
Meubels Slaapkamer ideeën

Het gaat om de bodem en het matras

Een goed bed zorgt voor een goede nachtrust en dat is belangrijk voor de gezondheid. Goed slapen doe je met een goed bed, met een juiste bedbodem en matras.

Ombouw is uiterlijk

Het bed of ledikant is de ombouw. Deze dient degelijk te zijn, maar heeft voor het slaapcomfort een ondergeschikt belang. Meestal betreft de keuze een bepaald design. Wat wel van belang kan zijn is de hoogte van het bed. Vooral voor ouderen is het prettig dat het bed op zithoogte is. Vanuit die positie kan gemakkelijker in- en uitgestapt worden. Essentieel is onder andere de bedbodem.

De bodem van het bed

Bedbodems zijn meestal spiralen, latten, vlavrobodems of boxsprings. Een matras geeft vooral steun aan het lichaam en een bedbodem biedt in feite het comfort. Een boxspring is meestal verstelbaar en heeft een verend onderstel. Bij deze constructie wordt gebruik gemaakt van twee matrassen die rusten op een box gevuld met thermisch geharde veren. Boxsprings zijn er in alle prijsklassen, maar zijn aanmerkelijk duurder dan een ledikant. Een boxspring wordt dikwijls gecombineerd met een hoofdbord en een voetbord.

Latten als bodem

Bij een lattenbodem bepalen de latten het comfort. De latten werken verend en zijn soms verstelbaar bij het hoofd en voeteinden. Grote voordeel van lattenbodems is de goede ventilatie. Er is een duidelijk kwaliteit verschil in lattenbodems. Het aantal latten van de bodem bepalen de individuele ondersteuning. Meer latten in de bodem is beter dan minder latten. Het meest comfort biedt een lattenbodem met voldoende latten die verstelbaar is. Dit kan handmatig of elektrisch.

bed kopen

Boardbodem en spiraalbodem

De meest eenvoudige bedbodem is de vlavrobodem of boardbodem. Het is een hardboard plaat waarin gaten zijn geperforeerd. Ondanks de ventilatiegaatjes ventileert de bodem slecht en het ligcomfort is minimaal. In feite moet het matras voor het comfort gaan zorgen zoals een pocketverend matras. Een spiraalbodem wordt eigenlijk nog maar weinig verkocht. Het is een bedbodem van de oude tijd. De spiraalbodem bestaat uit verschillende spiraalveren die met elkaar vervlochten zijn. Kenmerkend was de goede ventilatie en bovenal de lange levensduur.

Er zijn dure en goedkope bedden. Het gaat om de combinatie van bedbodem en matras. De keuze is een persoonlijke en dat ervaar je pas als je het zelf test. Een goed bed is een investering waard, want je maakt er acht uur per dag gebruik van.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten