De ideale eettafel voor 6 personen! 5 Tips om de juiste keuze te maken!
Inrichting Interieur Meubels

De ideale eettafel voor 6 personen! 5 Tips om de juiste keuze te maken!

Ben je op zoek naar de ideale eettafel voor 6 personen? Het is de plek waar je samenkomt met familie en vrienden om gezellig samen te eten en een goed gesprek te voeren. Maar wat is het juiste formaat voor een eettafel? Het is namelijk belangrijk dat iedereen genoeg ruimte heeft en comfortabel zit.

In deze blog gaan we kijken naar hoe jij de perfecte tafel kiest, waar je allemaal op moet letten en hoe jij ervoor zorgt dat je eindigt met de tafel van je dromen.

1. De belangrijke afmetingen

Voordat je een eettafel koopt, zijn er gelukkig enkele basisafmetingen die je helpen de juiste keuze te maken:

  • Breedte: Een eettafel voor 6 personen moet minstens 90-100 cm breed zijn. Hierdoor heeft iedereen voldoende ruimte en zit je elkaar niet in de weg wanneer er bestek en borden op tafel staan.

  • Lengte: De lengte van de tafel is verschillend en hangt af van de beschikbare ruimte. Maar welke lengte is dan het beste voor 6 personen? Met 6 personen zit je comfortabel met zijn allen aan een tafel van 180-210 cm lang. En wat als je liever een ronde tafel wilt? Ronde tafels moeten een diameter hebben van minimaal 150 centimeter.

2. Ruimte om te bewegen

Maar naast de lengte van de tafel moet je ook rekening houden met wat voor stoelen je wilt en of er genoeg ruimte is om om de tafel heen te lopen. Als je rekening houdt met een ruimte van 60 - 80 centimeter rondom de tafel, dan is er meer dan genoeg ruimte voor jouw favoriete stoelen en zelfs voor de optionele stoelendans.

3. Welke vorm past bij jou

Welke vorm van eettafel past het beste bij jou en je wensen? Naast de traditionele rechthoekige tafel heb je namelijk ook nog rond, vierkant of ovaal. Welke vorm het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van de ruimte die je hebt.

Een rechthoekige tafel neemt meestal minder ruimte in beslag en past goed in langwerpige eetkamers. Een ronde tafel creëert een intieme sfeer en is daarmee perfect voor kleinere ruimtes.

4. Materialen en stijl

Nu we de vorm en de afmetingen weten, is het tijd voor de volgende stap. Je nieuwe tafel moet natuurlijk wel een ontwerp hebben dat bij je huidige of nieuwe interieur past. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het materiaal waar de tafel van gemaakt is.

Eettafels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, glas, metaal en kunststof, en ze kunnen variëren van klassiek tot modern design. Wij zetten de verschillen voor je op een rij zodat jij de juiste keuze maakt:

Hout

Hout geeft een warme, natuurlijke en mooie uitstraling. Een luxe houten tafelblad maakt de ruimte compleet en tilt het interieur naar het volgende niveau. Het is wel slim om rekening te houden met hoe het tafelblad bewerkt is. Een onbewerkt tafelblad heeft meer kans op splinters en is lastiger schoon te maken.

Glas

Een tafelblad van glas is perfect voor het moderne interieur. Het gladde oppervlak is ook erg makkelijk schoon te maken. Maar het gladde oppervlak is gevoelig voor eventuele beschadigingen en een kleine hoeveelheid vuil is al snel zichtbaar. Vingerafdrukken, kringen van glazen en vetvlekken zijn een doorn in het oog voor iedere eigenaar van een glazen tafel.

Metaal

Voor de echte fan van het industriële interieur is een metalen tafelblad perfect. Deze tafelbladen zijn ook vaak van glad materiaal. Hierdoor ervaar je dezelfde nadelen als bij een tafelblad van glas. Metaal is wel enorm stevig, dit maakt het enorm geschikt voor buitengebruik. 

Kunststof

Naast bovenstaande materialen, is er natuurlijk ook nog kunststof. Kunststof is een duurzaam en licht materiaal wat het een budgetvriendelijke optie maakt. Vaak kiest men voor dit materiaal als het voor buitengebruik is. Het is makkelijk te vervoeren en ook eenvoudig schoon te maken. 

5. Extra gasten? Geen probleem!

Overweeg ook of je af en toe extra gasten wilt kunnen ontvangen. Sommige tafels hebben uitbreidingsmogelijkheden, zoals uitklapbare bladen of inzetstukken, waardoor je de tafel kunt vergroten wanneer dat nodig is.

Tips voor de rest van je huis?

Heb je de perfecte tafel voor 6 personen gevonden? Zoek je nog andere tips over inrichting of interieur? Lees verder op Woonblog hoe jij je woonkamer helemaal naar je zin inricht. Of lees alles over onze keukeninspiratie.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten