DIY: Zo maak je een verhoogde bak voor je moestuin!
DIY Moestuin

DIY: Zo maak je een verhoogde bak voor je moestuin!

Verhoogde moestuinbakken bieden veel voordelen, zoals een betere bodemkwaliteit, drainage, minder onkruid en een langer groeiseizoen. En zeker niet onbelangrijk: een verhoogde bak in de moestuin ziet er ook erg leuk uit! Met een verhoogde bak in de tuin kweek jij met succes je eigen verse groenten, kruiden en bloemen. In dit blog geven we je een aantal tips om een verhoogde bak voor je moestuin te maken!

Benodigde materialen:

  • Houten planken van ongeveer 2,5 cm dik (bijvoorbeeld cederhout of pallethout)

  • Schroeven (bv. tellerkopschroeven of hardhoutschroeven voor hardhout)

  • Handzaag of cirkelzaag

  • Boormachine

  • Worteldoek of gaas (optioneel)

  • Tuingrond

  • Verf

Stap 1: Bepaal de afmetingen

Bepaal de gewenste afmetingen voor je verhoogde moestuinbak. Zorg dat je vakken van 30 cm maakt in je bakken, zodat je plantjes genoeg ruimte hebben. Een veelvoorkomende afmeting van de binnenkant is ongeveer 120 cm lang, 90 cm breed en 30-45 cm hoog. Pas de afmetingen aan naar jouw wensen en beschikbare ruimte.

Stap 2: Zaag de planken op maat

Nadat je de afmetingen hebt bepaald, zaag je de houten planken op maat met een hand- of cirkelzaag. Je hebt vier lange planken nodig voor de zijkanten en vier kortere planken voor de hoeken. De hoeken bevestig je aan de binnenkant van de bak. Zaag de hoeken verstek, zodat ze mooi in elkaar passen. Neem de tijd en zorg voor een nette afwerking van de planken.

TIP: Behandel de planken met gekookte lijnolie, zodat de planken langer meegaan.

Stap 3: Plaats de planken 

Plaats de planken in een rechthoekige vorm om de buitenkant van de plantenbak te vormen. Zorg ervoor dat de hoeken goed aansluiten en gebruik een boormachine om de planken aan elkaar te schroeven. Gebruik minstens twee schroeven per hoek om stevigheid te garanderen. Maak je gebruik van hardhout? Ga dan voor tellerkopschroeven of hardhoutschroeven. Deze zorgen ervoor dat het hout niet splijt. Vraag sowieso altijd van tevoren om advies bij je lokale bouwmarkt. 

Stap 4: De plantenbak vullen

Vul de plantenbak met potgrond. Zorg ervoor dat je potgrond van goede kwaliteit gebruikt, geschikt voor de planten die je wilt laten groeien. Maak de potgrond glad en egaliseer het oppervlak met een kleine hark of je handen. Plant de gewenste planten in de verhoogde plantenbak. Kies planten die geschikt zijn voor de hoeveelheid zonlicht en de ruimte die je beschikbaar hebt. 

Weet je nog niet welke planten jij in de verhoogde bak wilt plaatsen? Lees dan eens ons volgende blog: Groente met succesgarantie of Een moestuin: Stappenplan voor succes.

Stap 5: Oogsten maar!

Geef je planten regelmatig water en zorg ervoor dat de plantenbak goed afwatert. Controleer regelmatig of de planten water nodig hebben, vooral tijdens droge periodes. En als het dan eindelijk zover is: geniet van de opbrengst! Zelf gekweekte plantjes smaken toch altijd beter dan uit de supermarkt (al is het om de moeite ;)).


Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten