DIY: Houten wandpanelen monteren aan de muur
DIY

DIY: Houten wandpanelen monteren aan de muur

Ben jij op zoek naar nieuwe toevoegingen voor je woning? Dan is het plaatsen van muurdecoratie een zeer goed idee. Muurdecoratie zorgt er namelijk voor dat je huis meer sfeer krijgt. Er zijn enorm veel verschillende muurdecoraties waar je uit kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een wandpaneel. Deze wanddecoratie is voor veel verschillende interieurs een zeer leuke toevoeging. Je kunt deze wandpanelen gemakkelijk zelf aan de muur hangen. In dit artikel lees je precies hoe je dit aan moet pakken!

Let op de hoogte van de houten wandpanelen

Wanneer je de muur gaat versieren met houten wandpanelen, zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk dat je na gaat denken over de hoogte van de houten panelen. In een normaal Nederlands huis is het plafond al snel 250 centimeter hoog. Dat betekent dat je met sommige houten panelen niet de hele oppervlakte kunt dekken. In dit geval is het slim om te bedenken of je de gehele muur wilt kunnen bedekken, of dat je ze niet helemaal tot het plafond laat gaan. Als je dit bedenkt voordat je de panelen aanschaft, kun je altijd nog een andere manier bedenken of wellicht meer panelen aanschaffen.

Kijk goed naar de kleur die je wilt hebben

Nadat je besloten hebt dat je wandpanelen wilt plaatsen tegen je muur aan, is het verstandig om goed naar de uitstraling te kijken. Er zijn namelijk enorm veel verschillende kleuren, patronen en motieven die je kunt kiezen. Wil je bijvoorbeeld een wandpaneel in een klassiek interieur plaatsen? Dan is het erg leuk om een houtlook variant te kiezen. Ga je echter voor een industrieel interieur op zoek naar een muurdecoratie? Dan zijn de wandpanelen in de donkere kleuren een veel betere match. Op deze manier zijn de wandpanelen een echte toevoeging aan het interieur!

Hoe ga je een wandpaneel realiseren?

Als je een wandpaneel wilt gaan plaatsen, is het altijd aan te raden om een kant-en-klare versie te nemen. Deze wandpanelen zijn namelijk al helemaal afgewerkt en direct klaar om geplaatst te worden. In de meeste gevallen zijn deze panelen afgewerkt met een vilt dat erg handig is voor het bevestigen. Ook zorgt deze laag nog eens voor een verbetering van de akoestiek in de woning! Wanneer je de wandpanelen wilt gaan plaatsen, maakt het niet uit in welke ruimte e dit doet. Zorg er wel voor dat de muur er goed voor is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de panelen op een egale muur plaatst. Op deze manier weet je zeker dat de panelen goed komen te hangen.

Hoe monteer je de wandpanelen?

Het monteren van de wandpanelen is relatief eenvoudig. In de meeste gevallen heb je de keuze om de wandpanelen te lijmen of te schroeven. In beide gevallen zorg je ervoor dat ze op de juiste hoogte komen te hangen. Zeker als je de wandpanelen niet de hele muur laat bedekken, is het aan te raden om de hoogte goed te bepalen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je vooraf met potlood strepen op de muur zet waar de wandpanelen moeten komen te hangen. Vervolgens kun je aan de slag met het plaatsen van de panelen. Mocht de hoogte van de panelen niet kloppen, dien je ze op maat te zagen. Zorg dat je dit eerst doet, voordat je alle panelen op gaat hangen. Op deze manier weet je zeker dat alle panelen dezelfde hoogte krijgen als je ze op gaat hangen. Kies tot slot voor stevige schroeven of een sterke lijm om de wandpanelen op te hangen!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten