6x inspiratie voor een landelijke tuin
Tuinideeën Planten Landelijk interieur

6x inspiratie voor een landelijke tuin

Bij een mooie landelijke inrichting mag een landelijke tuin natuurlijk niet ontbreken! Een landelijke tuin wordt gekenmerkt door dezelfde elementen als de inrichting: gezelligheid en sfeer. In een landelijke tuin mogen een paar gezellige zitjes niet ontbreken. Mooie bloemen en planten, tuinverlichting en accessoires zorgen voor sfeer in een landelijke tuin. Lees verder voor een heleboel landelijke tuin ideeën!

1. Bloemen en planten in de landelijke tuin

Mooie bloemen en planten mogen niet ontbreken in een landelijke tuin. Inspiratie voor de landelijke tuin vind je in de Engelse tuin, ook wel de cottage tuin genoemd. Een landelijke tuin komt het beste tot haar recht bij een mooie boerderij of een sfeervolle cottage, maar ook in de achtertuin van een rijtjeshuis kun je de landelijke sfeer perfect doorvoeren! De Engelse tuin wordt gekenmerkt door bloeiende klimplanten zoals rozen en clematis. Laat ze tegen je schutting of muren groeien en geniet van de prachtige bloemen. Daarnaast mogen beuken- of buxushaagjes niet ontbreken in je tuin. Zorg voor een mooi gazon en je hebt de drie belangrijkste elementen voor een landelijke tuin te pakken.

bloemen landelijke tuin bloemen landelijke tuin

Daarnaast zie je in een landelijke tuin vaak ook rijk bloeiende borders met bloemen zoals flox, ridderspoor, alliums, vingerhoedskruid en salie. Paarse bloemen spelen vaak de boventoon in een landelijke tuin. Combineer met roze en wit voor een speelse border, of houd het bij verschillende soorten paars. Ga voor een afwisseling van hoge en lage planten voor een mooie border. Geen groene vingers en/of tijd om veel te tuinieren. Ga dan voor één soort bloeiende vaste plant om toch kleur en sfeer aan je tuin toe te voegen. De volgende planten passen goed in een landelijke tuin:

  • Lavendel

  • Hortensia

  • Rhododendron

  • Stokroos

  • Hosta

  • Afrikaanse lelie

2. Pergola & hanging baskets

Twee elementen waarmee je de landelijke sfeer in je tuin haalt: een pergola en/of hanging baskets. Een landelijke tuin kenmerkt zich door gezellig zithoekjes afgescheiden door een pergola of een mooie haag. Laat de pergola begroeien door planten zoals blauwe regen, een klimroos of zelfs een druivenplant.

Daarnaast zijn hanging baskets een gemakkelijke sfeermaker voor een landelijke tuin. Je hebt natuurlijk wel een plekje nodig om ze op te hangen. Dat kan natuurlijk aan een pergola of afdakje, maar je kunt ook speciale ophanghaak aan je muur bevestigen. Hanging baskets vul je met éénjarige planten die mooi over de rand van de basket heen groeien. Onze favoriet: de petunia.

landelijke tuin plant

3. Bestrating

In een moderne tuin zie je tegenwoordig vaak zo groot mogelijke tegels. Dit kun je natuurlijk ook toepassen in een landelijke tuin voor een iets meer moderne uitstraling. Een klassieke landelijke tuin bevat echter geen grote tegels maar juist een combinatie van gezellige grindpaadjes en mooie sierbestrating. Ga in ieder geval niet voor een groot vlak tegels, maar wissel bestrating, grind, beplanting en gazon af voor een landelijke uitstraling. En als je de ruimte hebt dan mogen mooie kronkelende paadjes ook zeker niet ontbreken!

patio

4. Boompje hier boompje daar

Een boompje hier en daar mag niet ontbreken in een landelijke tuin. Ga bijvoorbeeld voor een plantaan en creëer een natuurlijk parasol. Ook leuk: een fruitboompje zoals een appel- of perenboom. Een leiboom past ook perfect in een tuin met landelijke sfeer.

landelijke tuin

5. Een vijver

Mocht je de ruimte hebben dan maakt een vijver een landelijke tuin helemaal af! Water is sowieso een belangrijk element in de landelijke tuin. Ga voor een mooie natuurlijke vijver of juist voor een strakke rechthoekige vijver voor een moderne touch.

landelijke tuin

6. Inspiratie voor tuinmeubels

Mooie houten tuinmeubelen passen perfect in een landelijke tuin. Creëer verschillende zitplekjes in de tuin. Zet bijvoorbeeld een mooi teakhouten bankje neer en maak op een andere plek een terrasje met tuinset of loungeset om lekker te borrelen of te eten. Liever geen hout? Ga dan voor wicker om de landelijke uitstraling vast te houden.

Maak het geheel af met mooie tuinaccessoires! Hang leuke vogelhuisjes op, ga voor mooie tuinverlichting, zet een vuurkorf neer en vul mooie potten of manden met bloemen en planten. Lantaarns met kaarsen zijn de perfecte laatste toevoeging aan jouw landelijke tuin!

Meer tuin ideeën?

Meer tuin ideeën nodig? Lees bijvoorbeeld onze artikelen met tips voor een kleine tuin of een schaduw tuin. Of doe inspiratie op voor een mediterrane tuin!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten