5 ideeën voor een Japanse tuin
Tuinideeën Wooninspiratie Planten

5 ideeën voor een Japanse tuin

Binnenkort kunnen we weer lekker in de tuin zitten. Hoe ga jij dit jaar sfeer geven aan jouw tuin? Vind jij balans ook erg belangrijk? Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan thuis lekker tot rust komen na een gestreste dag op het werk? Dan is de balans en rustgevende sfeer van een Japanse tuin perfect voor jou! Buitenlandse invloeden, en vooral Japanse, komen steeds vaker voor in Nederlandse tuinen. Benieuwd naar onze tips voor een Japanse tuin?

Beek of vijver

In sommige Japanse tuinen staat water centraal. Zoals alle andere elementen heeft water een symbolische betekenis in de Japanse cultuur. Een waterval of een beek stelt een levensstroom voor. Aan de zijkant van de beek vind je grote stenen die symbool staan voor de obstakels die mensen tegenkomen tijdens hun leven.

Vaak is het begin van de beek een kleine waterval of zijn beide uiteindes van de beek niet te zien. Verberg die bijvoorbeeld achter planten. Daarnaast zien we vaak een of meerdere kleine bruggen over de stromende beek of grote stenen die een pad vormen over het water.

Zen tuin

Geen zin om je hele tuin aan te passen? Denk er dan aan om een kleine zen tuin aan te leggen. Een zen tuin bestaat uit kiezelstenen, een aantal grote stenen en af en toe bomen langs de kiezelstenen.

In de zentuin heeft ook alles een symbolische betekenis. Zo staan de kleine kiezelstenen symbool voor water. Daarnaast stellen de grote stenen land voor. De bomen aan de rand van een zentuin staan dan symbool voor de lucht. Een zentuin is een rustgevende plek waar je heerlijk kunt mediteren of aan yoga kunt doen.

Japanse tuin

Yin en Yang in de tuin

Evenwicht en balans is erg belangrijk in de Japanse cultuur. Dit komt ook terug in de inrichting van een Japanse tuin. Balans betekent niet dat de tuin symmetrisch hoeft te zijn. In een Japanse tuin vind je juist geen symmetrie. Maar is de ene kant van de tuin erg druk? Zorg dat de andere kant van de tuin er dan wat rustiger uitziet.

Planten en tuin accessoires voor de Japanse tuin

In een Japanse tuin zie je niet veel bloemen, maar wel veel groen. Denk aan de Japanse Esdoorn, een Prunus (Japanse kers), Pinus (pijnboom), bamboe, varens en mossoorten.

Benieuwd naar de accessoires in een Japanse tuin? Ook hierin zijn Japanners bescheiden. Denk aan een bamboe watertuimelaar, ofwel een Tsukubai. Deze staat onder andere symbool voor het verlopen van de tijd. Verder zien we vaak stenen of betonnen Japanse, lantaarns.

Japanse tuin

Meubilair

Op een stenen of houten bankje na, zul je in een Japanse tuin zul je niet veel tuinmeubels terugvinden. Wij houden er natuurlijk erg van om in de zomer lekker in de tuin te zitten. Kies dan voor tuinmeubels die goed passen bij de rest van je Japanse tuin. Zo zullen houten meubels hier een stuk beter staan dan moderne, metalen tuinmeubels.

Meer tuin ideeën?

Meer tuin ideeën opdoen? Lees dan ook over 3 tuintrends van 2018 en 6 tips om te relaxen in eigen tuin.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten