Zo richt je je huis in voor nu én later
Inrichting

Zo richt je je huis in voor nu én later

Als je je droomhuis koopt, is het inrichten daarvan misschien wel één van de leukste dingen. Het is namelijk echt je eigen plek, en je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. Waarschijnlijk heb je het huis gekocht met het oog op de toekomst. Wil je graag een gezin, of heb je al een gezin met kinderen die snel zullen uitvliegen? Daarbij hoop je natuurlijk ook dat je in dit huis oud zult worden. En dat kan zeker! In deze blog delen wij een aantal simpele tips die je kunt toepassen in je woning, waardoor jij ook nog op je oude dag kunt genieten van je stulpje. 

Handige hulpmiddelen

Er zijn diverse hulpmiddelen die handig kunnen zijn in een huis. Vooral als je last krijgt van gewrichtsklachten kunnen deze je leven iets makkelijker maken. Heb je een huis met veel steile trappen? Het is namelijk begrijpelijk dat je daar op een gegeven moment niet meer zo makkelijk op en af loopt als voorheen. Een traplift kan hier heel goed bij helpen. Deze zorgt ervoor dat je veel makkelijker naar boven kunt. Dat betekent natuurlijk niet dat je die op dit moment al nodig hebt. Het kan echter wel een geruststelling zijn om te weten dat er mogelijkheden zijn om oud te worden in je eigen huis, zonder dat je tegen moeilijkheden aanloopt. Ook is het mogelijk om je slaapkamer beneden te plaatsen, mits het past bij de indeling van je huis. 

Toegankelijkheid en gemak

Hoewel je hier waarschijnlijk niet echt over nadenkt, kan het zijn dat je later bijvoorbeeld in een rolstoel of achter een rollator belandt. Je mobiliteit gaat achteruit, en daarbij komen diverse hulpmiddelen kijken. Dit betekent ook dat de toegankelijkheid tot bepaalde omgevingen en ruimtes slechter wordt. Zo kunnen kleine dingen, als stoepranden, zorgen voor moeilijkheden. Maar denk hierbij ook aan ruimtes en objecten in je huis. Bijvoorbeeld (hoge) drempels voor de slaapkamer, badkamer of keuken. Vooral met een rolstoel is dit erg onhandig. Je hebt daardoor veel minder bewegingsvrijheid in je eigen huis, terwijl dat juist de plek zou moeten zijn waar je je volledig op je gemak voelt. Je kunt ervoor kiezen om hier rekening mee te houden bij het kopen en inrichten van je huis. Zorg voor gladde oppervlakken waar iedereen gemakkelijk overheen kan bewegen. Als je smalle deuropeningen hebt, kan een verbreding hiervan jouw leven, maar ook die van dierbaren, veel makkelijker maken. Mensen in een rolstoel of rollator zullen je huis veel makkelijker kunnen betreden, inclusief jijzelf. 

Persoonlijke stijl

Al deze punten betekenen niet dat je huis eruit hoeft te zien als een verzorgingstehuis. Je kunt natuurlijk gewoon je eigen stijl implementeren bij het inrichten en eventueel aanpassen van je huis. Zo kun je tegenwoordig zelfs moderne trapliften kopen, die passen bij jouw interieur. Dat je je huis levensloopbestendig inricht, betekent niet dat je je persoonlijke stijl volledig uit het oog hoeft te verliezen. Met een aantal kleine en bijna onzichtbare aanpassingen, kun je comfortabel oud worden in jouw droomhuis. 

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten