Zo gebruik je veilig een ladder tijdens het klussen
Klussen

Zo gebruik je veilig een ladder tijdens het klussen

Wanneer je bezig bent met klusjes rond de woning, is het belangrijk dat dit veilig gedaan kan worden. Vooral wanneer je in de hoogte werkt, is het belangrijk om de veiligheid goed in de gaten te houden. Voor klusjes in de hoogte wordt er meestal gebruik gemaakt van een ladder. Het is belangrijk dat een ladder op een goede manier wordt gebruikt. Ongelukken tijdens het klussen kunnen heel ernstig worden. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat het gebruiken van een ladder op een veilige manier gedaan kan worden.

Tip: een telescoopladder kopen is ideaal als je weinig opbergruimte hebt én veilig op hoogte wilt klussen.

Regels waar je je aan moet houden voor het gebruiken van een ladder

Er zijn geen officiële regels waar een normale gebruiker van een ladder aan moet houden. Voor professionele bedrijven bestaan er wel regels waaraan gehouden moet worden. De regels bestaan er om ervoor te zorgen dat er op een veilige manier gewerkt kan worden. Door naar de regels van professionele bedrijven te kijken kun je ervoor zorgen dat ook jij op een veilige manier bezig kan zijn op een ladder. Het is ten eerste belangrijk dat de ladder een maximale stahoogte van 7,5 meter heeft. Het wordt te gevaarlijk om op een ladder te staan die hoger is dan 7,5 meter.

Ten tweede mag er niet te lang gewerkt worden op een ladder. Na het langer werken op de ladder wordt het concentratievermogen lager waardoor er grotere kans is op ongelukken. Daarom mag je maximaal 4 uur achter elkaar op een ladder werken. Ook mag er niet te veel gewicht op de ladder staan. Zo mag je geen gereedschap op de ladder meenemen die te zwaar zijn. Ten slotte moet er gelet worden op de weersomstandigheden buiten. Het is namelijk niet meer veilig om een ladder te gebruiken bij een windkracht harder dan 6.

Het opstellen van een ladder

Een ladder moet ook veilig opgesteld worden. Veel ongelukken gebeuren juist doordat de ladder op een verkeerde manier wordt opgesteld. Het is belangrijk dat bij het opstellen de ladder 3 of 4 sporten boven de rand van een werkvlak steekt. Dit geldt voor ladders die ergens tegenaan moet leunen. Voor maximale stabiliteit moet de ladder 75 graden worden neergezet. Zorg er ook voor dat de grond stabiel is zodat de ladder niet kan verschuiven. Bij het goed opstellen van een ladder is een ladder van een hoge kwaliteit ook erg belangrijk. Bij Aldorr vind je ladders die erg robuust zijn zodat ze veilig gebruikt kunnen worden.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten