Zo bouw je een bibliotheek bij jou thuis
Interieur Meubels

Zo bouw je een bibliotheek bij jou thuis

Je kent het zeker: die prachtige herenhuizen met grote bibliotheekkasten, misschien zelfs met een laddertje erbij om het af te maken. Je waant je helemaal in een oude bibliotheek of een Harry Potter film. Maar ook in een kleinere ruimte of in een modern huis staat een bibliotheek prachtig. Hoe maak je nu een bibliotheek muur of kamer bij jou thuis?

Moderne twist

Een bibliotheek klinkt wat oubollig, maar ook in een modern huis, kan een klein boekenhoekje mooi staan. Zo heb je bijvoorbeeld moderne boekenplanken waarop je je boeken horizontaal kunt plaatsen; het is een soort boekenkast maar zonder rand waardoor je boeken lijken te zweven. Ook tegen de muur kan je boeken doen zweven door het onderste boek rond een sterke metalen plank te leggen. Werk je bibliotheek af met mooie led verlichting, een boekenkast tot aan het plafond en een heerlijke fauteuil om in te relaxen.

Je gang transformeren

Een tussenhal tussen slaapkamers of de gang tussen woonkamer en trap, is vaak een verloren ruimte. Maak dus gebruik van de lege muren om een kleine bibliotheek te bouwen. Zo kan je boeken plaatsen op een smalle wand tafel, of in de hoogte werken met legplanken. Zorg vooral dat je de doorgang niet hindert en de ruimte niet insluit. Ook onder of langs je trap kan je de lege muur inrichten als een smalle boekenkast. Met enkele MDF platen en wat verf tover je makkelijk een mooie (schuine) boekenkast tevoorschijn. Style je boekenkast met boeken in verschillende hoogtes en kleuren, en werk af met keramieken werkjes en een hangplant.

Rond een deurlijst

Als je eerder houdt van een landelijke stijl, is een boekenkast rond een deurlijst prachtig. Denk aan Victoriaanse huizen waar je vaak een zithoek en leefruimte hebt die gescheiden zijn door een houten deur. Maar ook in landelijke huizen tussen woonkamer en hal, of woonkamer en keuken staat zo’n bibliotheek erg mooi. Hoe maak je deze? Als je geluk hebt kan je twee symmetrische boekenkasten aankopen en hoef je enkel een plank boven de deur te installeren. Anders kan je ook de kasten op maat laten maken. De mooiste exemplaren zijn met enkele dichte kasten onderaan en open planken bovenaan. Let er ook op dat ze één zijn met de muren en deuren errond, dus schilder ze in dezelfde kleur en zorg dat ze tot aan het plafond reiken. 

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten