Zelf schroeffundering plaatsen - 5x stappen
Klussen DIY

Zelf schroeffundering plaatsen - 5x stappen

Of je nu een hek, tuinhuis of garage wilt bouwen: het plaatsen van een stevige fundering is essentieel. Een populaire methode die steeds meer door doe-het-zelvers gehanteerd wordt, is het gebruik van schroeffunderingen. Schroeffunderingen bieden tal van voordelen, waaronder eenvoudige installatie, kostenbesparing en minimale grondbewerking. Benieuwd hoe je zelf een schroeffundering kunt plaatsen? Volg dan onderstaand stappenplan!

Stap 1: Planning en voorbereiding

Voordat je begint met het plaatsen van schroeffunderingen, is het belangrijk om een plan op te stellen. Bepaal waar je de funderingen wilt plaatsen en meet zorgvuldig de afmetingen en locaties. Houd ook rekening met eventuele lokale bouwvoorschriften en regelgeving. Voor een uitbouw moet je bijvoorbeeld eerst toestemming vragen bij de gemeente. 

Vervolgens zul je een schroeffundering kopen, maar zorg er ook voor dat je de juiste gereedschappen in huis hebt. Je hebt een schroeffundering systeem nodig dat bestaat uit de schroeffunderingen zelf, een montagestang en een kopplaat. Daarnaast heb je een draagbare schroeffundering machine nodig, samen met een waterpas, meetlint, grondboor en eventueel beton voor extra stabilisatie.

Stap 2: Grondvoorbereiding

Maak het gebied waar je de schroeffunderingen wilt plaatsen vrij van obstakels zoals stenen, wortels of andere materialen. Markeer de locaties van de funderingen met behulp van paaltjes of een markeringsspray.

Stap 3: Schroeffunderingen plaatsen

Bevestig de montagestang aan de schroeffundering en plaats deze op de gemarkeerde locatie. Draai de fundering met de klok mee met behulp van de schroeffundering machine totdat deze in de grond begint te dringen. Blijf doorgaan met draaien totdat de fundering stevig in de grond zit en de kopplaat gelijk ligt met het oppervlak.

Herhaal dit proces voor elke fundering die je wilt plaatsen, waarbij je ervoor zorgt dat de afstanden tussen de funderingen overeenkomen met je initiële plan.

Stap 4: Controleren op waterpasheid en stabiliteit

Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat elke schroeffundering perfect waterpas staat. Pas indien nodig de hoogte van de kopplaat aan door deze vast of los te draaien. Controleer ook de stabiliteit van elke fundering door eraan te trekken of er lichte druk op uit te oefenen.

Stap 5: Optioneel: betonversteviging

Als extra stabiliteit gewenst is, kun je beton toevoegen rondom de kopplaat van elke schroeffundering. Meng het beton volgens de instructies op de verpakking en vul de ruimte rondom de fundering. Zorg ervoor dat het beton de kopplaat volledig bedekt en laat het uitharden volgens de aanbevolen tijd.

Zelf aan de slag!

Als je op zoek bent naar een goedkope manier om zelf een fundering aan te leggen, dan is een schroeffundering de manier. Er komt echter wel veel bij kijken. Ben je niet zo handig aangelegd? Dan is het altijd verstandig om een aannemer in te schakelen of hulp te vragen. Met bovenstaande stappenplan ben je in ieder geval goed op weg naar het succesvol voltooien van je schroeffunderingsproject. Veel succes!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten