Veilig klussen: een ongeluk zit in een klein hoekje
Klussen

Veilig klussen: een ongeluk zit in een klein hoekje

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken tijdens het klussen, de één ernstiger dan de ander. Veel van deze ongelukken kunnen worden voorkomen. Maar hoe dan? Een goed begin is het halve werk.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding voor het klussen is essentieel. Bescherming? Het juiste gereedschap? Een opgeruimde werkplek? Een stabiele trap? Dit zijn allemaal dingen die voor het klussen geregeld moeten worden. Gaat u werken aan de elektriciteit? Zorg dan eerst dat de spanning er af is door de juiste schakelaar om te zetten. Een goede voorbereiding en een opgeruimde werkplek zorgen voor veiligheid en verkleinen de kans op ongelukken.

Draag de juiste kleding en veiligheidsmiddelen

Vermijd bij het klussen losse kleding en doe accessoires uit. Deze kunnen ergens achter blijven hangen en een ongeluk veroorzaken. Draag altijd beschermende kleding en accessoires voor je ogen, oren, handen en gezicht als dit nodig is. Houd ook rekening met het type schoen dat je draagt. Werk je op een trap, steiger of ladder? Zorg dan voor stevige schoenen met een antislipzool. Bij het werken met zware materialen of zwaar elektrisch gereedschap, zoals een kettingzaag zijn speciale schoenen benodigd met een stalen neus. Op zoek naar veiligheidsschoenen? Neem dan eens een kijkje op de website van Bowork.

Kunnen er tijdens het klussen splinters of stof in je ogen komen? Draag dan altijd een veiligheidsbril van gehard kunststof. Deze beschermt niet alleen aan de voorkant maar ook aan de onder-, boven- en zijkant. Een gewone bril biedt dus niet genoeg bescherming en is gemaakt van breekbaar glas. Draag je een bril? Er zijn veiligheidsbrillen die je over een normale bril kunt dragen. Ga je lassen? Een veiligheidsbril biedt geen bescherming tegen uv-straling. Draag bij het lassen dus altijd een laskap of lashelm die voldoet aan de veiligheidsnormen en voorkom beschadiging aan uw ogen.

Extra tips voor veiligheid bij het klussen

  • Zorg voor genoeg verlichting tijdens het klussen in de avond

  • Ruim ook tijdens het klussen je werkplek op

  • Laat gereedschap, materialen en rommel niet zomaar rondslingeren

  • Houd kinderen en huisdieren op afstand van de werkplek

  • Controleer of het gereedschap in goede staat is

Bij een goede voorbereiding is de helft van de klus al afgerond

Gaat u binnenkort klussen? Zorg voor de juiste kleding, veiligheidsmiddelen en het juiste gereedschap. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de helft van de klus al afgerond is en voorkomt letsel.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten