Ontwerp je eigen tuin met deze handige tips
Achtertuin ideeën

Ontwerp je eigen tuin met deze handige tips

Een tuin aanleggen lijkt een hele klus. Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht en je kijkt door het raam naar buiten naar je achtertuin dan zinkt de moed je misschien in de schoenen. Het enige wat er ligt is meestal een tegelpaadje naar de schuur, garage of de steeg achter je huis. Zie daar maar eens wat van te maken. Je hebt vast leuke ideeën voor de tuin. Een mooi terras, een moestuin, een schommel voor de kinderen of mooie borders met bloeiende planten. Maar voordat het zover is, moet er nog heel wat gebeuren.

Begin met de tuinafscherming

Een eerste vereiste waar je over na moet denken is een mooie houten poort en een deugdelijke tuinafscheiding. Je wilt immers een beetje privacy en je wilt dieven niet nadrukkelijk uitnodigen om bij je in te breken. Een tuinpoort laat je dus voorzien van een deugdelijk cilinderslot en eventueel extra dievenklauwen. Bedenk dat inbraken vaak aan de achterzijde van een huis plaatsvinden, omdat een inbreker daar minder snel het risico loopt om betrapt te worden. Extra zorg voor goede sloten is daarom extra belangrijk. Maar gelukkig zijn houten tuinpoorten ook gewoon mooi om te zien.

houten tuin afscheiding

Hoe gaat de tuinafscheiding eruit zien?

Je kunt je tuin afschermen met een haag. Het nadeel daarvan is dat deze de tijd moet krijgen om te groeien. Het kan een aantal jaren duren voordat de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. Je kunt ook een tuinscherm hout kiezen en deze geschakeld plaatsen zodat het een mooie tuinafscheiding vormt. Let er wel op dat de schuttingdelen goed in de grond verankerd moeten worden. Dit doe je met speciaal materiaal dat in de grond wordt ingegraven. Deze materialen kun je vaak bestellen bij de leverancier van je schutting. Als de schutting niet goed vast staat dan loop je een groot risico dat deze bij de eerste de beste storm omver waait. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als de schutting staat kun je verder met de inrichting. Het is aan te raden je tuin niet helemaal dicht te leggen met tegels maar ook ruimte te laten voor groen.

houten tuin afscheiding groene tuin

Een koele groene tuin

Mensen die niet van tuinieren houden hebben de neiging om hun tuin maar meteen van voor tot achter dicht te leggen met tegels. Daar heb je weinig omkijken naar. Maar vergis je niet. De warmere zomers in Nederland kunnen een kwelling worden als de zon de hele dag op de tuin staat te branden. Groen in je tuin kan ervoor zorgen dat het koeler blijft. Een gazon is koeler dan een stenen terras. Mooie bloemperken zijn bovendien een oase voor tal van insecten, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Op die manier draag je dus ook nog bij aan de biodiversiteit. Je kunt zelf bepalen hoeveel werk je aan je tuin hebt door een uitgekiende selectie van planten, struiken en misschien ook wel een verkoelende boom.


Op zoek naar meer tuininspiratie? Bekijk hier onze blog over de viral mediterrane tuin!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten