Transportwielen onder een meubelstuk bevestigen? Hier kun je uit kiezen!
DIY Klussen

Transportwielen onder een meubelstuk bevestigen? Hier kun je uit kiezen!

Als je niet in het bezit bent van twee linkerhanden, is het ontzettend leuk om zelf een meubelstuk in elkaar te knutselen. Het kan dan zomaar zijn dat je wielen onder dat meubelstuk wilt bevestigen. Transportwielen zijn daarvoor uiterst geschikt en geven bovendien een eigentijdse, ietwat industriële uitstraling. Ze zijn naast functioneel, dus ook nog eens bijzonder stijlvol! In dit artikel lees je waar je uit kunt kiezen als je transportwielen wilt aanschaffen.

Bepaal het gebruiksdoel van de wielen

In de eerste plaats dien je het gebruiksdoel van de wielen te bepalen. Oftewel: bedenk waarvoor je de wielen precies wilt gaan gebruiken. Het voornaamste dat je hierbij in overweging moet nemen is de belasting van de wielen. Voor de wielkeuze maakt het namelijk nogal uit of deze bevestigd gaan worden onder een lichtgewicht bijzettafeltje of een zwaar metalen stellingkast. Des te zwaarder het meubelstuk, des te hoger het draagvermogen van de wielen dient te zijn.

Kies de geschikte wielsoort voor jouw meubelstuk

Als je het gebruiksdoel van de wielen hebt bepaald, kun je een keuze gaan maken tussen diverse soorten wielen. Grofweg zijn er drie wielsoorten te onderscheiden: meubelwielen, bokwielen en zwenkwielen. De laatste twee vallen onder de categorie transportwielen.

  • Meubelwielen: Meubelwielen zijn logischerwijs geschikt om te bevestigen onder vrijwel ieder meubelstuk. Dikwijls zie je meubelwielen onder (bureau)stoelen en computertafels. Echter zijn meubelwielen tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen: van klein en simpel tot grof en industrieel. Het draagvermogen van meubelwielen ligt doorgaan tussen de 10 tot 80 kilogram.

  • Bokwielen: Bokwielen hebben door hun transportfunctie een industriële uitstraling. Het draagvermogen ervan ligt vele malen hoger dan die van meubelwielen, namelijk van 50 tot wel 2500 kilogram. Bokwielen zijn bedoeld om één richting in te kunnen bewegen en zijn daardoor niet erg wendbaar.

  • Zwenkwielen: Zwenkwielen zijn op het gebied van uitstraling en draagvermogen vergelijkbaar met bokwielen, maar zijn daarentegen wel zeer wendbaar. Zwenkwielen kunnen namelijk 360 graden draaien. Dit maakt zwenkwielen echter wel prijziger dan zowel bokwielen als de gemiddelde meubelwielen.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten